Celebració del Dia Internacional de la dona a l'aula

El desenvolupament de la humanitat com a societat no resideix únicament i exclusivament en el progrés o l' avenç tecnològic i digital. Tot i que certament són uns recursos que ens han ajudat a millorar la nostra qualitat de vida i a solucionar diversos problemes, l'avenç social engloba molts més factors. La lluita contra el racisme, la xenofòbia, l'homofòbia, o el matxisme són guerres que data d'avui, en ple segle XXI, encara seguim lidiant. Bé és cert que hi ha hagut una relativa millora en educar la humanitat sobre aquests aspectes, però encara queda molt per fer.

El proper vuit de març, se celebra el Dia Internacional de la Dona. Un dia que neix gràcies a la lluita de les dones per la igualtat, el reconeixement efectiu dels seus drets i l'exercici lliure dels mateixos. Per això és de vital importància ensenyar als alumnes, la rellevància d' aquesta commemoració i el respecte per la igualtat de gènere. A l'article d'avui parlarem del Dia Internacional de la Dona a l'aula. ¿Ens acompanyes?

Dia de la dona 1

  • • Origen del Dia Internacional de la Dona
  • • Dones referents que han fet història
  • • Recursos per treballar el Dia Internacional de la dona a l'aula

Origen del Dia Internacional de la dona

El dia vuit de març no és escollit a l'atzar, el Dia Internacional de la Dona té un precedent. El vuit de març de 1908 es va viure un fet transcendental que va canviar el paradigma de la societat. Cent vint-i-nou dones van morir en un incendi a Nova York, Estats Units, mentre es van declarar en vaga al seu lloc de treball a la fàbrica de Cotton per lluitar per i per als seus drets laborals.

Totes aquestes dones es van posar en vaga per lluitar per la seva llibertat i igualtat. Exigien un salari, pel qual els homes rebien una quantia major per exercir la mateixa activitat. El tràgic fet que va esdevenir posteriorment, canviaria la realitat viscuda fins ara. No obstant això i durant tota la nostra història, hi ha hagut moltes dones que han lluitat per la igualtat i que han estat autèntiques referents a nivell mundial.

Dones referents que han fet història

Polítiques, escriptores, actrius, científiques... Són moltes les dones que han canviat la història en el temps que els va tocar viure i que han tingut un paper fonamental. Dones que van trencar amb tots els paradigmes i que es van obrir camí per a un món millor i més just.

Marie Curie

Marie Curie va ser una científica d'origen polonès que va revolucionar el camp de la ciència. Va ser ella qui va realitzar el descobriment de dos elements: el Poloni i el Ràdio. Aquest fet la va portar a convertir-se en la primera persona en rebre dos premis Nobel en diferents especialitats (física i química). Però Marie Curie va haver de lluitar i molt per aconseguir tots aquests reconeixements, doncs en aquella època, Polònia no permetia que les dones accedissin a estudis universitaris. Va haver de traslladar-se a França per a això.

Virgina Woolf

Novel·lista, assagista, editora i una de les primeres líders feministes britàniques. Considerada una de les més destacades figures del modernisme literari, la gran qualitat de les seves obres li van valdre un lloc de gran rellevància en aquest moviment. Virgina Wolf és considerada com una de les persones més influents i importants dins de la societat londinenca. Una de les seves obres més destacades va ser Una habitació pròpia. Li va servir per convertir-se en un autèntic model del feminisme.

Frida Kahlo

Aquesta pintora mexicana no tan sols va revolucionar el món de l'art, sinó també de la política. Va ser la primera artista del país a presentar una de les seves obres al consagrat Museu francès Louvre. Frida va defensar durant gairebé tota la seva vida la causa de les persones indígenes a Mèxic, cosa que la va portar a convertir-se una autèntica referent no tan sols en centre Amèrica, sinó que el seu nom ja és conegut a tot el món.

Dia de la dona 2

Ana Frank

Coneguda mundialment pel seu diari, Ana Frank va ser una nena jueva alemanya que va viure gairebé dos anys i mig ocultant-se dels nazis alemanys a Àmsterdam durant la Segona Guerra Mundial. Malauradament i com molts jueus, Ana va ser enviada a un camp de concentració l'any 1944. L' any 1945 va morir de tifus. Però, ¿per què és popularment coneguda Ana Frank? Ana va deixar constància al seu Diari tot el patiment que va patir el poble jueu durant la guerra. El seu pare, Otto Frank, volia complir pòstumament el desig d'Ana de convertir-se en escriptora, va decidir publicar-lo. Avui dia, és tot un símbol mundial de lluita contra el nazisme.

Afortunadament, són moltes les dones que han lluitat i que segueixen lluitant per defensar la igualtat i expressar la seva llibertat i drets propis.

Recursos per treballar el Dia Mundial de la dona a l'aula

Els més petits han de ser conscients de la importància que suposa defensar els drets igualitaris de la dona. Per a això, aquí us deixem alguns recursos per treballar a l'aula:

Podcast Estirant el chicle

Els podcast s'han convertit en un format molt entretingut per aprendre alhora que entretenir-se. Aquest podcast presentat per Victoria Martín i Carolina Iglesias aborda temes d'actualitat i tracten totes aquelles coses que els indignen. Cada setmana comparteixen les seves experiències i anècdotes amb altres dones convidades i fan crítica social sobre temes com la dona en l'art, els micromachisme o el mansplaining. Un recurs genial per a estudiants de Secundària i Batxillerat.

Xerrades TED sobre feminisme

Els més petits aprendran a través de les xerrades TED, el què és ser feminista i el què importa ser-ho. Temes com la misoginia a la Xarxa, els rols de gènere o les normes socials són alguns dels tegàs que podríes veure en el vídeo.

 

Les que faltaven

En aquest article vam veure la importància d'integrar la música a l'aula. Aquí veurem com la música és un àmbit on el matxisme sempre ha estat present. Però 'Las que faltaban' estan aconseguint amb el seu art que la presència femenina és cada vegada més gran. Un documental que mostra a través de múltiples entrevistes, com és el paper de la dona en aquest sector de la indústria musical espanyola.

 

Podcasts

Aquests podcasts permet acostar-se a les reivindicacions i descobrir el paper de la dona en la història. Són programes gratuïts que es poden escoltar en els dispositius mòbils. Utilitzen un to amen que aporten també entreteniment per als seus oients.

Música feminista

¿Os sona Mafalda, Las Odio, Tremenda Jauría o Hinds? Aquests grups musicals estan formats per dones que estan trencant les barreres de la indústria musical. D'aquesta manera els alumnes poden entendre els rols de gènere mentre gaudeixen escoltant música.

 Musica Feminista

A l'article d'avui hem vist recursos i eines per conscienciar els alumnes sobre la importància del rol de la dona en el nostre present i història. ¿Creus que hi hauria d'haver més implicació educativa en relació a la importància de la igualtat de gènere? Deixin-nos el teu comentari en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris