La ciberseguretat a l'aula

La tecnologia serà el motor que dinamitzi la societat del futur. L'era de la informació i el procés de digitalització actual en sectors com la indústria o la sanitat exemplifica que estem davant d'un nou paradigma. Estem presenciant un canvi, del qual de vegades no som conscients, que modificarà moltes coses en la nostra manera de ser i fer. Donem un pas cap endavant per dirigir-nos fermament al que coneixem com a futur.

Aquest avanç cap a la transformació digital, ve en major causa per la pandèmia Covid-19 que a dia d'avui encara patim. Un virus que ha transformat la nostra manera d'actuar i ens impulsa a avançar cap a altres camins. Unes mesures que estan afectant a gairebé tots els sectors, i sí, també a l'educació. Actualment s' estan portant mesures que permeten adaptar a la transformació tecnològica als processos d' ensenyament i aprenentatge. Disposar d' aquests recursos comporta obtenir les eines i el coneixement necessari per salvaguardar la seguretat. A l'article d'avui parlarem de la ciberseguretat a l'aula. ¿Ens acompanyes?

ciberseguretat 1

  • ¿Què és la ciberseguretat?
  • La importància de la ciberseguretat en entorns escolars
  • Beneficis d'educar ciberseguretat a l'aula
  • Recursos de ciberseguretat a l'aula

¿Què és la ciberseguretat?

Per començar hem d'entendre d'on prové la paraula ciberseguretat. El prefix 'Ciber' es relaciona amb tot aspecte vinculat a la informàtica. El sufix Seguretat és sinònim de protecció i mètodes de suport contra algun tipus d'atac. Així doncs la ciberseguretat és el conjunt d'accions i maniobres dirigides a protegir equips informàtics i connexions en xarxa davant possibles atacs. Els que s'encarreguen de la ciberseguretat implementen tècniques i eines de programació que executen barreres per evitar l'accés de desconeguts a la nostra informació, a més de protegir-nos i expulsar l'enemic en cas de vulneració.

ciberseguretat 2

La importància de la ciberseguretat en entorns escolars

L'accés dels menors a les noves tecnologies i eines digitals és cada vegada més gran. Ara podem veure fins i tot a nadons de dos anys manejar una tablet per veure els seus dibuixos preferits. Increïble, ¿veritat?

El nou context de pandèmia va obligar centres escolars, instituts i universitats a haver de donar les classes a través d'una pantalla, i encara que molts dominin aquests aparells, altres van començar a tenir les seves primeres interaccions amb la tecnologia. El que ha provocat diversos atacs informàtics. El sector educatiu s'està adonant que existeix la necessitat d'implementar tant una inversió com formació en qüestions de ciberseguretat.

Segons l'Informe de Ciberamenazas 2021 de SonicWall, els atacs s'estan centrant en el sector educatiu, ¿raó? El seu valor informatiu i la precarietat d' aquests centres en implementar maquinaria i programes d' alta seguretat. Segons aquest estudi, el 63% de les escoles no revisen els permisos de forma regular, i el 22% no sap com s'atorguen els drets d’accessos. Només el 18% té un professional de ciberseguretat dedicat a temps complet en el personal.

Beneficis d'educar en ciberseguretat

A causa dels recents i perillosos ciberatacs que han patit empreses i administracions públiques del nostre país, el govern ha demanat la formació de dos col·lectius d'alta vulnerabilitat en el ciberespai: infants i joves.

ciberseguretat 3

Una de les peticions és incloure una assignatura i recursos en matèria de ciberseguretat per als centres educatius. L'objectiu és sensibilitzar la població davant els riscos que suposa exposar-se a l'àmbit digital. El creixent ús de les TIC ha de repercutir també en la protecció dels més petits. Formar-se en ciberseguretat és protegir-se de possibles riscos i ciberatacs de desconeguts cap a entitats i informació valuosa. A més, ajuda a crear talent professional qualificat i que les empreses en un futur siguin més competitives.

Recursos de ciberseguretat a l'aula

La suplantació d'identitat, el ciberassetjament o el robatori d'informació són algunes de les amenaces a les quals s'enfronten els alumnes i professors a Internet. Existeixen recursos per utilitzar internet de forma segura. ¿Vols saber quines són? Endavant:

Interland de Google

A través d'aquesta eina els alumnes poden explorar el món online amb total confiança. És un joc interactiu on els participants s'embarquen en una missió per aprendre a competir amb cura, protegir els secrets, no caure en trampes i evitar males conductes.

Test de seguretat

Si l'anterior recurs anava més enfocada a infants d'Educació Primària, aquest se centra en estudiants de Secundària. Els tests de seguretat són un conjunt d'exàmens que posa a prova els coneixements de ciberseguretat dels adolescents. N'hi ha de diferents temàtiques: connexions segures, dispositius segurs o protecció contra hackers.

L'oca del ciberassetjament

L'objectiu d'aquest joc és que els alumnes aprenguin a plantar-li cara a les burles i assetjaments que puguin rebre per Internet. És un joc similar al clàssic 'l'oca', adaptat a identificar i evitar l'assetjament en xarxes socials. Els nens aprenen com han d'actuar en segons quins casos.

Arbre de decisió

L' arbre de decisió planteja tres situacions:

  1. Navegant per Internet has llegit una notícia i vols compartir-la amb els teus contactes a través de la teva xarxa social
  2. Un usuari aliè a la teva xarxa de contactes t'ha demanat una petició d'amistat, ¿has d'acceptar-ho?
  3. Estàs davant de la teva xarxa social favorita i decideixes publicar alguna cosa perquè el vegin els teus contactes.

A partir d'aquestes tres preguntes, se'n formulen d'altres a les quals has de respondre amb un 'sí' o 'no'. En funció de les seves decisions, aniràs per un camí o un altre. L'objectiu és que l'alumne prengui sempre la ruta correcta, el que significarà que sap navegar segur per les xarxes.

En l'article d'avui hem vist que l'avenç cap a una nova era tecnològica, també implica un procés d'aprenentatge per protegir la nostra seguretat. ¿Creus que la ciberseguretat s'hauria d'implementar com a matèria obligatòria als centres educatius? Deixin-nos la teva opinió en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris