La codificació a l’aula

En el nostre món, un món cada vegada més digitalitzat i en tendència a integrar els nostres hàbits socials i laborals cap a la tecnologia, és important entendre que els més joves han de començar a aprendre que hi ha darrere de la tecnologia i dels nostres objectes quotidians. L'àrea de l'educació, i la societat en termes generals, ha de ser conscient que les noves generacions han d'aprendre codificació i programació per a introduir-se en el següent gran nivell: Internet de les Coses i la tecnologia basada en el núvol.

En l'article d’avui parlarem sobre la codificació, els avantatges en el seu aprenentatge, i altres aspectes rellevants sobre aquest concepte. Ens acompanyes?

codificación 1

  • Què és la codificació
  • Raons per a ensenyar codificació a l'aula
  • Consells per a ensenyar codificació
  • Aplicacions per a ajudar a millorar la codificació

Què és la codificació?

Mai t'has preguntat què hi ha darrere d'una pàgina web? Com es construeix? Es construeix sobre la base de la codificació. Que a simples paraules i per a entendre-ho bé, és el llenguatge que li diu al teu ordinador com fer que la pàgina web es visualitzi de la forma exacte en que una marca o empresa vol. Imagina que estàs en la riba i altres persones amb les quals et vols comunicar estan en l'altra, i necessites comunicar-te. No tens telèfon mòbil, no tens ràdio, i l'única cosa que tens per a comunicar-te és una llanterna. Un centelleig per a dir que sí, i dos per a dir que no. Per molt difícil que sembli, podràs comunicar-te a través d'aquests senyals. En la codificació passa el mateix. L'ordinador no entén el llenguatge humà, però si el llenguatge de signes i codis. Per a poder construir frases, paraules i textos, s'han d'utilitzar aquests codis. L'idioma que parla l'ordinador és un codi binari, un llenguatge matemàtic d'uns i zeros. L'ordinador entén exclusivament això. Passa igual que la llanterna, només podem entendre sobre la base d'encesa i apagat. En poques paraules, podem dir que això és el que significa codificació. No obstant això, és molt més complex del que t'estem comptant. Perquè hi ha molts llenguatges de codificació: CSS, HTML, Javascript, etc.

Codificación

En aquest nou món digital, aprendre a parlar l'idioma de l'ordinador és pràcticament ja una necessitat. El món gira entorn a les noves tecnologies i els més xicotets han de començar a entendre com funciona i com s'escriu per a adaptar-se a aquesta era digital.

Raons per a ensenyar codificació a l'aula

Una de les principals raons per a aprendre codificació te l'hem comptada anteriorment. El món és diferent al que coneixíem fa deu anys. Estem davant un nou paradigma: l'era digital. Telèfons intel·ligents, realitat virtual, realitat augmentada, ordinadors portàtils, xarxes socials, streaming… Les noves generacions han de començar a entendre com funciona aquesta tecnologia. No fa falta que entenguen la lògica del seu funcionament, però sí com poden controlar la tecnologia per a convertir-se en part activa d'aquesta transformació digital.

Una altra de les raons per a començar a ensenyar codificació a l'aula és que un alumne pot convertir les seues idees en realitat. En aquesta era digital cada idea pot convertir-se en un potencial negoci. Són moltes les persones que tenen brillants idees però que no es duguen a terme pel fet que no tenen els recursos o la formació necessària per a convertir-ho en realitat. Gràcies a la formació en aquest àmbit, els alumnes podran transformar els seus projectes en una cosa concreta. Però us preguntareu que la codificació requereix d'una habilitat o d'unes capacitats especials per a aprendre-ho. Error! Programar no és tan difícil com t'imagines. És més, tot procés d'aprenentatge té la seua complexitat. El més important és mostrar interés i estar motivat per a fer-ho.

Consells per a ensenyar codificació

L'aprenentatge de la codificació en l'actual societat té un índex molt baix. Però això és degut en certa manera, per l'escàs coneixement que es té sobre aquesta matèria. La codificació resulta molt gratificant per a professors i estudiants a l'hora tant d'ensenyar-ho com d'aprendre-ho.

codificación 2

La codificació parteix de la resolució de problemes, de la ingenuïtat i creativitat. A qui no li agradaria veure en una pantalla, un joc que ell mateix ha creat? És una de les tasques de l'estructura educativa actual. Fer entendre als més joves que la codificació és i serà una de les habilitats que més es demandarà en el futur en l'àmbit laboral. Aquí et deixem alguns consells perquè aprenguis a codificar.

1. Tria l'idioma correcte

Et recordes quan et déiem al principi d'aquest article, que la codificació té diversos llenguatges? És important que no comencis amb un llenguatge complex. A què no començaries a ensenyar-li l'idioma Xinés, abans d'aprendre el castellà? Amb la codificació succeeix exactament el mateix. Utilitza un llenguatge visual com Rasguño o un programa basat en el tacte com a Carga-bot o Daisy el dinosaure, perquè aprenguen la lògica de la codificació.

2. Realitza activitats pràctiques

La teoria està molt bé, però com s'aprén és en la pràctica. Una de les pitjors maneres d'ensenyar la codificació és explicant els seus complexos sistemes i conceptes. No els saturis amb massa informació, perquè els pots confondre. Els estudiants han de començar amb una pràctica interactiva en el món real. La codificació més que un ensenyament teòric ha de ser una activitat pràctica, que remeta de l'assaig-error.

3. Converteix-ho en un joc

Ensenya'ls a programar videojocs senzills d'entrada. És més, molts joves estudiants, a causa del gran creixement dels videojocs en els últims anys, han aprés a programar de manera autodidacta: Minecraft, Angry Birds, Cinc nits en Freddy, són alguns jocs populars que agraden molt als més joves i pels quals s'interessarien encara més per a aprendre codificació.

Aplicacions per a ajudar a millorar la codificació

Si estàs interessat a millorar la teua codificació, ací et deixem algunes aplicacions o projectes que segur seran del teu interés.

Project Lead the Way

El seu contingut està basat en projectes i en el món real. Els estudiants treballen en grups i resolen conjuntament els diversos problemes a través de la codificació. És un programa òptim per els alumnes de secundària.

Roblox

Un dels més populars dins d'aquelles aules que aposten per la inversió educacional en codificació. La seua popularitat es deu en part al fet que els estudiants poden comprar personatges a la seua botiga, i solucionar problemes de codificació conjuntament. El lloc de codificació és fàcil de navegar i és altament atractiu per al seu aprenentatge.

LEGO

Mindstorms Són molts els estudiants que han anat creixent amb el joc de LEGO. Ara, la seva incorporació a l'aula a partir dels robots EV3 és tota una novetat.

En l'article d’avui hem vist la importància de la codificació en el món actual, i les raons per les quals els estudiants i el sector educatiu han d’apostar i invertir en aquesta matèria. I tu, creus que és important que els més joves aprenguen codificació? Deixa'ns el teu comentari en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris