Els videojocs a l'aula

L'evolució de la nostra societat està en mans de les noves competències tecnològiques que dictaran els nous processos metodològics tant en la vida laboral com en la social. L'era digital està transformant tots els processos i les conductes socials. El sector del transport, de la salut, de l'esport, de la indústria, de la ciència…totes aquestes àrees ja treballen conjuntament amb les noves eines tecnològiques i amb tot aquells beneficis que l'era digital els hi aporta.

1 Els videojocs a laula

En altres articles hem parlat com la realitat virtual i fins i tot la intel·ligència artificial, estan tenint un gran pes dins de la nostra societat i fins i tot en l'àmbit escolar. Les aules i els seus processos educatius ja no són els mateixos que fa 20 anys. La tecnologia és ara l'epicentre de les aules educatives d'aquelles societats que aposten per l'avanç.

En l'article de hui parlarem dels videojocs a l'aula:

  • El videojoc i la seua importància en l'aprenentatge
  • El fenomen MinecraftEDU
  • Beneficis dels videojocs en l’eduació
  • 5 videojocs per a desenvolupar competències

El videojoc i la seua importància en l'aprenentatge

Els videojocs ja no són solament una activitat d'oci i entreteniment per als més joves. L'alt interés que genera pels alumnes ha motivat a països com els Estats Units d'Amèrica entre altres, ha focalitzar els seus recursos educatius per a aprofitar els videojocs a les escoles. Experts en educació, estudiants, professors i desenvolupadors, busquen diverses estratègies des de fa anys perquè els videojocs serveixin com a eina per a potenciar l'aprenentatge de l'alumnat.

2 Els videojocs a laula

Durant els últims anys, s'ha treballat amb softwares perquè els més joves no tan sols s'interessen pels videojocs, sinó que a més desenvolupin habilitats i destreses. Hi ha dos vessants que es poden utilitzar com a instrument per al procés de l'ensenyament.

1. Simulador d'aprenentatge: Es comprova el nivell de competència de l’alumne d'acord amb les exigències que proposa el videojoc.


2. Entorn virtual d'aprenentatge: L'estudiant és motivat a resoldre problemes acadèmics dins de l'espai que li brinda el videojoc.

El fenomen MinecraftEdu

Programadors nord-americans i de Finlàndia, van versionar el popular joc Minecraft per a derivar-lo a l'educació. Així que van crear MinecraftEdu.

En què consisteix?

Els alumnes interactuaran en un món virtual generat per blocs on un jugador pot realitzar construccions amb l'ajuda d'altres jugadors. En la versió educativa, el professor pren el control de l'espai i és el responsable que tot vagi segons lo establert. Els jugadors hauran de resoldre problemes de diferents índoles per superar nivells i créixer com a personatges. Alguns d'aquests problemes s’hauran de resoldre de manera individual o de manera col·lectiva per a poder avançar. Aquest joc és ara mateix tendència en molts països i escoles. Més de 5000 col·legis entre els EUA i Europa es diverteixen amb ell.

3 Els videojocs a laula

Beneficis dels videojocs en l'educació

Els videojocs, aplicats d'una forma correcta, tenen molts beneficis educatius. No tan sols són una eina d'entreteniment, sinó que avui en dia serveixen també per a aprendre medicina, arquitectura, art i matemàtiques entre altres.

Els videojocs ens inspiren, ens obren la finestra de la curiositat, ens fan voler aprendre història, com passa amb el videojoc Assassin’s Creed. També podem explorar el món amb Tomb Raider… Els videojocs motiven als estudiants, ajuden a crear vincles entre els companys i milloren el treball en equip, estimulen la creativitat i a pensar en estratègies. Ens fan estar més atents, a reflexionar, i a millorar fins i tot l'idioma quan has de llegir uns subtítols que estan en anglés.

5 videojocs per a desenvolupar competències

Hem seleccionat 5 videojocs que creiem que us agradaran:

Sid Meier’s Civilization V

Un joc ideal per a treballar la coordinació de projectes, el treball en equip i la resolució de conflictes. Un joc on s'ha d'estar molt atent i on tots han de participar en la presa de decisions, per poder guanyar la partida. Les aliances en aquest joc vitals per a arribar a bon port i poder guanyar la partida.

Lego Builder’s Journey

Coneixeu el famós joc Lego, veritat? Aquest és una adaptació al format virtual. El jugador pot construir qualsevol tipus d’estructura, gràcies a la dinàmica i el seu funcionament. Es pot aprendre a seguir un full de ruta, resoldre problemes, ser més creatiu i a tindre una millor percepció de l’espai.

4 Els videojocs a laula

Rayman Adventures

El clàssic Rayman es reinventa perquè els més xicotets desenvolupin les seues habilitats. És un joc mòbil gratuït, que es pot descarregar tant per IOS com Android. Els jugadors s'embarquen en una aventura interminable que els exigeix concentrar-se i pensar ràpid mentre recullen INcreduballs i restauren la vida de l'Arbre sagrat. La concentració i la planificació són vitals per a avançar en aquest joc.

King’s Quest

King’s Quest és un videojoc d'aventures d'una sèrie dels anys 80. Rei Graham és el protagonista, i hauràs de recórrer al costat d’ell, centenars d'aventures mentre gaudeixes d'un bell paisatge. Les divertides bromes entre els personatges, i el caràcter aventurer del joc, els mantindrà entretinguts durant hores.

Star Wars: Uprising

A qui no li agrada Star Wars? Pel·lícules que han agradat a avis, pares, fills i néts. Ara els més xicotets podran jugar en els seus dispositius mòbils. Viatjaran de planeta en planeta recollint béns i tractant de mantindre's allunyats de qualsevol problema. Treballar en equip amb altres jugadors i crear un arsenal a partir d'elements trobats durant el viatge, es traduirà directament en habilitats de pensament clau com a planificació i organització.

5 Els videojocs a laula

Com haureu vist, els videojocs s'han convertit en un dels recursos més utilitzats a les aules per a potenciar les competències dels alumnes. Creus que és una bona eina per integrar a les aules? Deixa'ns el teu comentari en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris