La revolució de la realitat virtual en l'educació

I si hi hagués la possibilitat de convertir qualsevol contingut o teoria en una experiència d'aprenentatge vivencial? I si en comptes de parlar dels diversos reis que van canviar la història o de la construcció de les piràmides d'Egipte, el poguéssim experimentar en primera persona? Seria una autèntica passada, veritat? Però molt lluny de la realitat, cert? Doncs no! No és així, està molt més prop del que us penseu. En l'article d'avui parlarem de la realitat virtual. Ens acompanyes?

  • Què és la realitat virtual?
  • Com funciona la realitat virtual?
  • Quina aportació té la realitat virtual en l'educació?
  • Exemples d'aplicacions de la realitat virtual en l'educació

Què és la realitat virtual?

La tecnologia està copant tota la nostra atenció. La realitat virtual serà una de les eines que més donarà que parlar en els pròxims anys. En l'article d'avui explorarem el que fa que l'educació amb la realitat virtual sigui tan eficaç, i un dels mètodes més innovadors per a afermar el futur de la nostra societat.

Realitat virtual 1

La realitat virtual, o comunament conegut com RV, és una simulació generada per ordinador que altera la percepció del que coneixem com la realitat. Aquesta acció li permet interactuar amb un entorn tridimensional fictici. No obstant això, l'experiència és tan immersiva que sembla com si l'entorn fos real. Amb la realitat virtual pots veure un escenari de l'edat mitjana, i creure veritablement que estàs vivint-lo en persona.

Com funciona la realitat virtual?

La realitat és una de les eines més poderoses de la nostra actualitat. Un aparell certament atractiu però del qual poc coneixem sobre la seva funcionalitat. Unes ulleres connectades a un ordinador amb un conjunt de controladors permeten a l'usuari realitzar diverses accions. No obstant això, amb el pas dels anys i l'avanç dels sistemes tecnològics, s'han incorporat uns auriculars que funcionen com a consoles independents i per la qual no hi ha necessitat de connectar-se a un ordinador.

A continuació us explicarem els diversos factors que formen part de l'essència de la realitat virtual.

Moviment

Els cascos tenen la capacitat de seguir el moviment del cap i els ulls de l'usuari. Actualment, també són capaços de seguir el moviment corporal, permetent caminar, córrer o fins i tot saltar dins de l'entorn. 


Visió

Però, com és possible que aquestes ulleres transformin la realitat en un entorn fictici? Això és possible gràcies a que són capaços de crear una visió tridimensional que acapara tot el camp de visió d'un ésser humà. Els ulls dret i esquerre veuen les coses de forma lleugerament diferents, i ambdues s'uneixen per a crear el mateix efecte de com percebem les coses. És a dir, es mostren dues imatges separades a cada costat de les ulleres, però es mostren a la distància perfecta perquè els teus ulls, o en aquest cas la teva ment, creuen una sensació de profunditat.

So

Un altre dels aspectes importants en les experiències de realitat virtual és el so. Pel que qualsevol casc haurà d'implementar l'opció de so per a crear un entorn immersiu.

Quina aportació té la realitat virtual amb l'educació?

L'era digital està aportant grans beneficis en les diverses àrees de la nostra societat, i encara que ens estiguem adaptant a un canvi molt brusc, hem de ser conscients de la necessitat i de la importància d'utilitzar aquestes eines per a augmentar el potencial a l'entorn de l'aprenentatge.

La pandèmia ha obligat a adaptar-nos a una nova situació. La distància social i el fet de treballar i connectar-nos a distància, és una cosa que seguirà present en les nostres vides. Saber utilitzar les noves tecnologies serà la millor manera d’adaptar-se a aquesta nova realitat. Eines com VRoom de ClassVR, han millorat el benestar dels alumnes i professors. Aquesta plataforma permet al professor supervisar una classe de fins a trenta alumnes alhora en una sèrie d'entorns virtuals emocionants i educatius. A més, gràcies als auriculars de RV existeix la possibilitat de parlar lliurement amb els altres companys com si fossin a la sala amb tu. L'aprenentatge amb realitat virtual permet treballar tant la part cognitiva com la part de les emocions i les vivències. Per això, pot ser un excel·lent complement que pot enriquir i millorar l'educació tradicional.

Exemples d'aplicacions de la realitat virtual en l'educació

Són moltes les empreses que aposten i financen projectes de realitat virtual gràcies a l'alta eficàcia que demostra la seva aplicació en els diversos àmbits de la societat. En INDOVIG, els estudiants de les diferents branques de sanitat de la Universitat Central de Cataluña, entraran en una simulació immersiva on es trobaran amb víctimes de violència de gènere que podrien veure en les seves consultes. Els participants trobaran situacions en les quals hauran de treballar casos amb activitats i proves a les quals s'aniran enfrontat, prendre decisions i rebre retorn sobre elles. Una dels grans avantatges d'aquesta mena de formació, segons comenten els experts, és que no obtenen informació passiva, sinó que serà un subjecte actiu que pren decisions. Això li permetrà aprendre dels errors i evitar en la seva futura vida professional.

Realitat virtual 2

Un altre cas és el de Immersium Studio. Aquesta empresa compta amb quatre experiències immersives d'èxit en la formació de ciències de la salut:

  • Covid-19 Space
  • ITSHEC
  • Family Approach
  • TPM Journey

La primera ajuda a sanitaris a preparar-se per a treballar en les UCI en cas de necessitat per la pandèmia. ITSHEC és un projecte europeu que fomenta les competències transversals, com aprendre el pensament crític. El tercer i el quart, serveixen per a formar a professionals sanitaris en la comunicació de males notícies i el consentiment per a la donació humana d'òrgans i teixits.

En l'article d'avui hem vist com la realitat virtual és i serà una de les grans eines d'aprenentatge en l'àrea de l'educació. I tu, creus que és necessari per a la societat? Creus que hem d'impulsar més aquest tipus d'eines a l'aula? Deixa'ns el teu comentari en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris