La importància de la música en l'educació

En el panorama actual, la tecnologia és el motor que impulsa el nostre context social, laboral i educatiu. La inclusió d'aquestes eines, juntament amb el desenvolupament i la potenciació d'Internet, ha permès generar avanços que eren impensables fa anys.

Dins de l'àmbit educatiu, es porta instaurant des de fa temps una nova metodologia , on les eines tecnològiques i de comunicació, parteixen com a principal referent per a ensenyar tant a alumnes com a professors.

 

Musica a laula 2

Totes les matèries, s'han anat adaptant a aquest nou canvi i evolucionen sobre la base d'aquesta condició del procés digital. El professor ha deixat de ser l'únic protagonista dins de l'aula. Ara la digitalització pren les regnes perquè també els alumnes siguin partícips en cadascuna de les assignatures.

En l'article d'avui, veurem la importància de la música en l'educació. Ens acompanyes?

  • La música en l'educació
  • La música, el llenguatge i la motivació
  • 5 Beneficis de la música en l'educació
  • Eines Google de música per a l'educació

La música en l'educació

Que la música augmenta la capacitat de memòria, atenció i concentració dels nens no és res nou. En l'antiga Xina, Confucio, un dels majors pensadors de la història, deia que no concebia l'educació sense la música, a la qual considerava la segona més important de les sis arts essencials en les quals educar als joves.

L'aprenentatge musical dins d'una aula ajuda a la socialització i fomenta la col·laboració, l'esperit crític i el respecte. A través de les lletres en les cançons, es poden aprendre valors, hàbits, a més de potenciar altres habilitats i capacitats humanes. Però no tan sols això, sinó que també a partir de l'estudi d'un instrument es poden treballar moltes altres assignatures: geografia (d'on és originari), història (quan va aparèixer i es va introduir en la societat), matemàtiques (grandària i proporcions, etc.

Actualment, les institucions i governs són més conscients d'aquesta importància i del paper que juga la música en la formació global dels alumnes i en el seu desenvolupament personal i educatiu.

La música, el llenguatge i la motivació

 Musica a laula 1

Històricament la música i el llenguatge es troben íntimament lligats. Es configuren com a mitjans de comunicació, d'expressió, d'aprehensió i de ser. Una de les grans capacitats de la música, és la seva universalitat. La música és capaç d'evocar sentiments, afectar el ritme cardíac, afectar les ones cerebrals i als ritmes respiratoris. Un dels beneficis més importants (encara que parlarem d'aquest tema més endavant) que té la música, és que les persones, amb ella, no tan sols van assimilant el seu ritme, sinó que desenvolupen la seva capacitat lingüística. La percepció auditiva, la memòria fonològica i les habilitats metacognitives exerceixen una funció essencial en el desenvolupament de les habilitats musicals i lingüístiques. Encara que la música no és un idioma que es parli amb el mateix sentit tècnic d'altres llengües com l'anglès, el francès, o qualsevol altra, és capaç de connectar a persones a tot el món.

D'altra banda, a la música se li caracteritza com un fenomen de gran interès psicològic, especialment per la seva participació en el desenvolupament d'experiències emocionals en les persones. La música facilita la identificació de pensaments emocionals relacionat amb el que s'aprèn en les nostres vides. És capaç d'activar substàncies químiques del nostre cos, així com són la dopamina o les endorfines.

5 beneficis de la música en l'educació

Són molts els estudis científics que han revelat els diversos beneficis de la música en l'aprenentatge. Escoltar les nostres cançons favorites ens ajuda a gaudir d'instants inoblidables. Però hi ha més, molt més…

1. Potencia la memòria

La teràpia musical millora l'estat de les persones i per tant, és capaç de crear un entorn emocional positiu que animi als estudiants a aprendre i adquirir nous coneixements.

2. Gran suport acadèmic

La música potència el desenvolupament creatiu i personal. Utilitzar la música en l'entorn acadèmic és tan efectiu com recórrer a un suport individualitzat.

3. Energia i vitalitat

L'emoció i la motivació, són part fonamental en el creixement personal i acadèmic. Escoltar cançons potencia el benestar, i com hem comentat abans, estimula la producció de dopamina en el cervell.

4. Desenvolupament de l'hemisferi esquerre

Diversos estudis científics han deixat de manifest que la música també té la capacitat d'estimular l'hemisferi esquerre del cervell, aquell que s'encarrega del relacionat amb la lògica, les matemàtiques, i l'aprenentatge del llenguatge.

5. Desenvolupament cognitiu

La música és capaç de potenciar el desenvolupament mental, afavoreix la generació de noves neurones, millora la capacitat d'atenció i estimula la creativitat. Música com la barroca, o clàssica, és capaç de millorar el rendiment mental.

Eines Google de música per a l'educació

Com hem vist, la tecnologia pot ajudar els estudiants a crear la seva pròpia música, així com a explorar i comprendre conceptes musicals, que a vegades són difícils de comprendre amb un altre mètode d'ensenyament. Vols saber quins són? Avanci.

1. Chrome Music Lab

Aquesta eina és una col·lecció de 13 experiments interactius que permet a l'usuari crear, jugar i aprendre música amb una àmplia gammes de conceptes musicals. Una eina que pots obtenir en el teu ordinador, tauleta i telèfon intel·ligent.

2. Groove Pizza

Groove Pizza és una eina pensada per a crear ritmes. Una aplicació de ritmes circulars per a crear música creativa. Utilitzen els conceptes matemàtics (formes, angles i patrons) per a crear aquest tipus de ritme i música i desenvolupar les habilitats musicals en els alumnes.

3. MixLab

L'eina Mixlab és un experiment que facilita la creació de música, mitjançant comandos de veu. Sí, amb la teva pròpia veu, pots dir coses com “Toca'm un baix funky” o “Afegeix una bateria de jazz”. Una divertida i senzilla manera d'aprendre música.

4. Inside Music

Inside Music et permet endinsar-te escoltant com cada peça contribueix en el seu conjunt. S'utilitza la tecnologia de la realitat virtual per a posar-te dins d'una representació de 360 graus d'una cançó, veient i escoltant cadascun dels instruments que formen part d'una mateixa cançó.

En l'article d'avui, hem vist com la música, és des de fa milers d'anys, no tan sols un recurs indispensable en la vida de l'ésser humà, sinó en l'educació de tant alumnes com professors. I el teu, creus que s'ha de potenciar la música dins de l'aula? Creus que la tecnologia ajudaria a potenciar aquest aspecte? Deixa el teu comentari en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris