Eines per a incentivar la participació i la col·laboració a l'aula

El procés de digitalització a les aula és pràcticament ja una realitat. La inclusió de les noves tecnologies, d’Internet, i dels nous mètodes d'aprenentatge, està canviant el paradigma de l'educació.

Anteriorment, a les aules, el professor era el principal protagonista i qui centrava totes les mirades. El que convertia el sistema o l'estructura d'aprenentatge en un procés monòton. Aquesta tendència derivava en un possible avorriment per part dels alumnes, els qui associaven el col·legi en una cosa tediosa i cansada. Una associació que discorria cap a l'estancament en l'educació i en alguns casos, en fracàs escolar.

Poc a poc, s'ha anat canviant el sistema tradicional educatiu, per a convertir-lo en una cosa positiva, divertida i pràctica. La participació i col·laboració de l'alumne a classe és vital per a augmentar la seva motivació en l'aprenentatge. Però, com es pot motivar als estudiants a l'aula? És del que parlarem en l'article d'avui. Ens acompanyes?

Estratègies per a motivar la participació a l'aula.

Apps per a dinamitzar i motivar a l'alumne.

Avantatges de fomentar la participació de l'alumne en classe.

Estratègies per a motivar la participació a l'aula

És un dels principals reptes dels docents: motivar al seu alumnat. Avui dia existeixen estratègies per a motivar la participació a l'aula. Aquí t'informem d'algunes:

Establir connexions amb la realitat

Que ens parlin d'alguna cosa que no ens interessi, fa que deixem de prendre atenció, o que aquesta sigui mínima. Una de les estratègies que fomenta la participació d'aquells als qui volem que ens escoltin, és parlar d'allò a què estan vinculats. Quan, com a professors, expliquem alguna teoria o algun concepte, hem de tenir l'habilitat, parlant des de la perspectiva del docent, de vincular-lo amb alguna cosa que als joves els interessi. Per exemple, parlar de fer referències a la cultura pop, o de les tendències socials d'avui dia, farà que els alumnes prestin més atenció i captin fins i tot amb més facilitat, el concepte que s'està intentant explicar.

Jocs a l'aula

Cert. Els jocs a l'aula sembla una cosa treta de context. Però hi ha estudis que demostren que vincular els jocs amb l'educació, augmenta les probabilitats d'èxit en els alumnes. Hi ha molts jocs que poden utilitzar-se a l'aula. En altres articles, hem parlat de com treure profit (educativament parlant) del popular Among Us. Però hi ha molts altres jocs que poden utilitzar-se a l'aula i que permeten als estudiants interactuar entre ells. Per exemple, llançar una pilota inflable per a triar qui respondrà a la següent pregunta. Plantejar competicions entre petits grups. Cal saber donar-li algun benefici, quan es planteja un joc. Més motivació, més repte, és igual a més participació.

Equips

Els equips permeten que els estudiants interactuin i dialoguin. Qualsevol matèria o assignatura pot plantejar-se amb alguna tasca per equips. El millor és fer-ho en petits grups de màxim 4-5 persones. Si es divideix la classe en dues, pot ser que alguns alumnes es distreguin, i fins i tot no participin. Un dels propòsits és que cada equip discuteixi sobre algun tema en concret, i quan estiguin preparats, compartir els seus pensaments i raonaments amb la resta de la classe. Discutir aquestes idees amb un grup reduït, i saber quina és l'opinió de cadascun, fa que es sentin més preparats per a després compartir-ho amb la classe.

Les quatre cantonades

Moure's per a no avorrir-se. Sí, pot ser una opció per a incentivar la motivació i participació dels alumnes. Estar asseguts tot el dia en classe, avorreix. Plantejar una activitat amb moviment, pot ser una gran estratègia per a evitar-ho. Les quatre cantonades és una activitat en la qual el professor etiquetarà cada cantonada amb una resposta (“sí”, “no”, “d'acord”, “no estic d'acord”), i se'ls demanarà als alumnes que es moguin sobre la base de les teories o conceptes que expliqui el professor. En moure's, hauran d'explicar el perquè de la seva elecció. Ensenyant així una millora en el raonament i la lògica.

Utilitzar la tecnologia

Com hem dit al principi, la tecnologia és present avui dia en gairebé tots els aspectes de la nostra vida. I en l'educació, s'està començant a implementar. Utilitzar-la, és una manera d'adaptar-se al que és la nova realitat, i d'associar l'educació amb aquestes eines. Espais com Socrative, poden utilitzar-se per a generar enquestes interactives, per a donar resposta a unes preguntes sobre qualsevol matèria o assignatura. Utilitzar les xarxes socials a l'aula, encara que de principi sembli una mala idea, és un bon recurs per a generar està motivació que a vegades l'aula ens demana.

Les apps són una bona estratègia per a potenciar i dinamitzar la participació i motivació de l'alumne. Així que aquí us deixem algunes de les apps gratuïtes més noves per a implementar-les a l'aula.

Apps per a dinamitzar i motivar a l'alumne.

1. Too Noisy

Controlar l soroll dins d'una aula sol ser sempre complicat. Més si es fa un treball en grup. No obstant això, amb aquesta eina, es projecta en la pissarra digital un mesurador que ajuda a controlar el nivell del soroll a l'aula. L'aplicació adverteix del nivell de soroll a partir d'una fletxa que assenyala un color segons el nivell que s'estigui generant. Si mostra un color taronja o vermell, ens adverteix que s'està sobrepassant el límit. En canvi, si el color que mostra és verda, és que estem sota uns bons paràmetres en el control del soroll.

2. Random name picker

Els docents solen triar als alumnes en funció a l'ordre de la llista de classe, que sol anar relacionada per ordre alfabètic. Amb aquesta eina, el docent selecciona a l'atzar als alumnes per a participar en les activitats de classe o bé crear grups de treball. És un recurs totalment gratuït.

3. Stopwatch

Gestionar el temps pot arribar a ser una activitat complicada quan treballem a partir de l'aprenentatge cooperatiu. Stopwatch és una pàgina web que ofereix nombrosos temporitzadors. Aquesta eina permet al docent configurar el temps necessari per a fer una tasca. Així, els alumnes aprofiten el temps i es concentren més en l'activitat.

4. Testant

Repassar el contingut de classe a través d'un trivial, pot ser molt més dinàmic i motivador per a l'alumne. Aquesta eina ofereix tests de 10 preguntes amb quatre opcions de resposta, organitzats per nivells, cursos i àrees. Es pot utilitzar des d'Educació Infantil fins a Batxillerat. És una eina que serveix per avaluar a l'alumnat, i també per a reforçar aprenentatges.

Avantatges de fomentar la participació de l'alumne en classe.

Com hem comentat anteriorment, el model educatiu tradicional en el qual el docent es posicionava com l'únic transmissor de coneixement dins de l'aula i els estudiants es limitaven a ser receptors, ja no té lloc en l'actualitat.

Actualment, els estudiants participen en l'aprenentatge. Aquells que han nascut amb la tecnologia i Internet sota el braç, són capaços de generar informació amb pocs minuts. El nou model educatiu ha d'ajustar-se a aquestes necessitats. Però, quins avantatges té fomentar aquesta modalitat?

  • L’alumne se sent més a gust amb un model en el qual es comprenen les seves preferències i característiques.

  • Els alumnes més tímids o introvertits tenen la possibilitat de trencar aquesta barrera. La reiteració en aquesta mena d'aprenentatge pot ser un element clau perquè aquests alumnes perdin la por a la participació. 

  • Es poden resoldre dubtes i preguntes en qualsevol moment, i amb molta més facilitat, que no sent el professor, únicament el que explica els conceptes i teories de la matèria. 

  • El centre, gràcies a la nova tecnologia, pot accedir a estadístiques que quantifiquin la participació per a avaluar la progressió dels seus alumnes.

En l'article d'avui, hem vist com millorar la participació i la motivació dins de l'aula. Creus que és necessari? Què penses sobre l'adaptació a aquest nou model educatiu? Deixa la teva opinió en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris