Cas d’èxit Google a L’IES Porreres

La integració i implementació de les TIC en l'educació és una tendència en alça al nostre país. L'impacte i la inclusió de les noves eines digitals en la societat ha de ser sinònim d'avanç. El món està vivint un canvi inusual mai abans vist, i l'adaptació a aquest nou paradigma ha de ser necessari i progressiu. Negar que l'era digital encara està lluny del nostre abast, és embenar-se els ulls davant la nostra nova realitat.

La integració d'aquestes eines no ha d'impedir però que les institucions educatives facin el seu treball, i desenvolupin la base de l'aprenentatge humà i social: el pensament racional, el món dels valors i la reflexió assossegada. ICONO, aposta per aquesta metodologia i per la integració de les eines a les aules. En articles anteriors hem parlat sobre metodologies i eines que s'han convertit en tot un cas d'èxit.

En l'article d'avui veurem el cas d'èxit en l'Institut Escolar de Porreres, Mallorca. Vols acompanyar-nos?

  • IES Porreres i el projecte d'inversió
  • El procés de digitalització del centre
  • Transformació i adaptació
  • L'impacte de la introducció de la tecnologia per a l'educació del demà
  • Exemples d'aplicació de tecnologia en assignatures

IES Porreres i el projecte d'inversió

Aquest centre educatiu situat a Porreres, té un alumnat amb mitjans econòmics diversos. El nombre d'alumnes és de 480, i el 90% del total disposa de Chromebook.

El projecte d'inversió en tecnologies es va iniciar fa una dècada, amb el naixement i irrupció de les xarxes socials i de la creixent expansió digital. En 2012 el centre comptava amb una línia NEBA de coure i hi havia Netbooks per a ús exclusiu en classe. Quatre anys més tard, apareix el domini educaib.eu. Aquesta xarxa disposava de 2 línies NEBA (14MB de descàrrega i 1MB de pujada). Aquest mateix any, en el 2017, responsables del projecte van assistir a les XII jornades de FADESIB. Va ser aquí on van conèixer el treball amb l'entorn Google de Kadinet i es va sol·licitar Google For Education. Segons compten els protagonistes, la implementació d'aquestes eines va ser imparable. Es va millorar la connectivitat a la xarxa (fibra òptica) i la instal·lació d'un nou sistema operatiu als Netbook (CloudReady).

En 2019 es va introduir l'ús dels Chromebooks a l'alumnat de 1er i no de l'ESO. Un equip per a cada alumne que utilitzen en classe i en la seva pròpia casa per a fer les tasques i deures.

El procés de digitalització del centre

Sobre els inicis i la integració dels sistemes digitals a l'aula, hem parlat en l'anterior apartat. En aquest, Joan Ramon Xamena Vidal, director del centre, i Rafel Juan Cortès, professor TIC, ens expliquen com ha estat el procés de digitalització de l'IES Porreres.

Segons ens diuen, fa ja cinc anys que van començar amb el sistema de Google. El primer que van fer va ser migrar el correu corporatiu i els recursos compartits en el núvol, implicant els centres educatius de primària del mateix institut, i dels pobles pròxims, per a utilitzar tots el mateix sistema operatiu. La raó de tal fet va ser perquè d'aquesta manera, els alumnes de primària ja sabrien dominar les eines en benefici tant seu com del centre.

La integració dels Chromebook en els programes educatius va ser sens dubte un dels passos més importants en aquest procés de digitalització. S'estava establint un nou mètode d'aprenentatge. Gràcies a aquesta decisió, hem pogut reduir les despeses de les famílies i evitar que els alumnes carreguin amb llibres pesats a la seva esquena.

Transformació i adaptació

Els passos a seguir havien de ser clars i precisos. Segons compten Joan Ramon i Rafel, el més important va ser respectar els temps de treballs i centrar-se en el diàleg amb cada centre. Atenent també les preocupacions dels familiars, respecte a la seguretat dels nens en aquest àmbit.

Es van establir diverses reunions per a parlar de tots aquests temes amb la finalitat d'orientar-los i explicar-los absolutament tot sobre aquests nous sistemes i eines. Després del sí de les famílies, perquè van veure que era un avanç en l'educació dels seus fills, Rafel va configurar més de 200 dispositius, la qual cosa va permetre obtenir un gran resultat per a equiparar a cada alumne del centre amb un dispositiu personal. Aquest fet garantia la continuïtat de l'educació en un possible cas d'un nou confinament.

L'impacte de la introducció de la tecnologia per a l'educació del demà

Fa 30 anys, disposar d'ordinador cap a que la persona propietària estigués preparada per a fer front a la tecnologia. Ara la situació ha canviat. Les competències digital són clau i fonamentals per al futur de l'educació i de la societat. Per als nadius digitals, la generació que va néixer fa 10 anys, el maneig dels dispositius tecnològics és natural, per la qual cosa l'adquisició d'un coneixement i domini d'aquestes eines serà més fàcil que no per a generacions anteriors.

Joan Ramon i Rafel volen destacar que familiaritzar-se amb la tecnologia no és sinònim que la carrera laboral dels alumnes anirà lligat a aquest entorn, sinó que serveix més aviat per a adaptar-se a la nova realitat. Realitzar un bon ús d'aquestes eines no té una finalitat únicament comunicativa, com sí que ho era fa uns anys, sinó que serveix per a anar més enllà, proveir de més autonomia per a dissenyar i desenvolupar eines sofisticades per a afrontar els reptes dels nous llocs de treball. La tecnologia deixa de ser una finalitat per a convertir-se en un mitjà.

Exemples d'aplicació de tecnologia en assignatures

Les noves tecnologies de la comunicació són molt motivadores per a l'alumne, perquè ofereixen un ampli ventall de recursos. Establir una correcta metodologia en l'ús de les eines, genera un benefici tant per al professor com per a l'alumnat. La creativitat en l'aplicació de nous mètodes d'ensenyament sobre la base d'aquesta tecnologia permet enriquir el seu coneixement. En música, per exemple, han apostat per incloure els Chromebook per a ensenyar ukelele. Per a ciències i matemàtiques, l'aplicació Sheet és un integrador ja fonamental per al seu ensenyament.

Les TIC són el futur de l'educació. Apostar per les noves metodologies de treball i ensenyament on les eines digitals siguin protagonistes, és desvendar-se els ulls davant la nova realitat. I tu, què opines sobre l'era digital i la seva aplicació en els centres educatius? Deixa els teus comentaris en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris