La intel·ligència artificial a l’educació

Són temps convulsos, de canvis. La nostra societat està vivint un paradigma propi d'una realitat futura, adaptant-se davant una cosa impròpia del que coneixíem fins avui. Estem d'enfront d'una nova evolució, i hem de ser conscients d'això. És la revolució més important de la tecnologia des que es va inventar la informàtica. En l'article d'avui parlarem de la intel·ligència artificial. Vols acompanyar-nos?

  • Què és la Intel·ligència Artificial?
  • Ús de la IA en l'actualitat
  • Ús de la IA en l'educació
  • Avantatges de la IA en l'educació

Què és la Intel·ligència Artificial?

Crear una màquina que emuli el comportament humà ha estat una obsessió de l'home des de principis del segle XX. La intel·ligència artificial està en boca de tots des de fa molt, però pocs coneixen realment el seu significat. En el seu sentit més natural, aquest concepte es refereix a la manera de simular les capacitats de la intel·ligència del cervell humà. Si haguéssim de buscar una definició, podria ser aquesta: “Aquella intel·ligència duta a terme per màquines, amb models de còmput capaços de realitzar activitats pròpies dels éssers humans”. Però el concepte engloba uns certs aspectes que van més enllà d'aquesta simple definició. És més, també existeixen diferents tipus d'intel·ligència artificial. Vols conèixer-los?

1. Sistemes que pensen com a humans

Sistemes creats per l'home, que les màquines automatitzen activitats com la presa de decisions, la resolució de problemes i l'aprenentatge. Un exemple són les xarxes neuronals artificials.

2. Sistemes que actuen com a humans

Computadores que fan tasques similars al de les persones. Un exemple clar d'això són els robots.

3. Sistemes que pensen racionalment

És un tipus d'intel·ligència artificial que investiga com aconseguir que les màquines puguin percebre, raonar i actuar en conseqüència.

4. Sistemes que actuen racionalment

Tracten d'imitar de manera racional el comportament humà. Els agents intel·ligents són un exemple d'aquesta mena d'intel·ligència artificial.

Ús de la IA en l'actualitat

Si ens diguessin que els robots dominaran el món en l'actualitat, ens semblaria extrany. Pensaríem que és una cosa pròpia d'una pel·lícula de ciència-ficció. Bé és cert que és un concepte que està en evolució i que no s’aconseguirà, segons dictaminen els experts, fins d’aquí 15 anys. Però sí que hem de tenir en compte, que el futur és ara.

Les solucions de la intel·ligència artificial ja estan possant-se amb marxa sobre molts problemes de la nostra societat. La tecnologia intel·ligent fa tantíssimes coses a la nostra esquena, que ni tan sols som conscients. Aquí et donem alguns exemples d'això:

1. Assistents de veu

Et sona l'expressió: “Escolta Siri” o “Hola Alexa”? Doncs sí, és un exemple clar de la integració de la intel·ligència artificial en les nostres llars. I encara que avui dia les seves funcions estiguin bastant limitades, amb el pas dels anys la seva evolució serà fascinant. No tan sols et donarà resposta al temps climatològic o et contarà un acudit. Els assistents de veu controlaran la teva llar gairebé al cent per cent.

2. Telèfons intel·ligents

Sí, els telèfons intel·ligents són un clar exemple de la integració de la intel·ligència artificial en les nostres vides. Les cerques que realitzes per petició de veu, és intel·ligència artificial. Les millores intel·ligents realitzades en els “selfies”, que identifica l'enfocament adequat, es realitza gràcies a la tecnologia de IA.

 

3. Xarxes Socials

Les xarxes socials s'han convertit en tot un fenomen social. I la teva experiència a través dels seus canals està feta totalment a la teva mesura. Cada plataforma t'ofereix la informació que creu que cerques, perquè així tornis sovint. Ho tenen tot ben pensat per a enganxar-te.

 

4. Recomanacions de producte

El portal de vendes Amazon utilitza aquesta tecnologia per a recopilar informació sobre els teus hàbits i preferències de compres. A través del Big Data, creen una estructura de personalització per a millorar la teva experiència en línia.

 

Ús de la IA en l'educació

En els pròxims anys veurem com aquest sistema s'adapta a l'educació. La intel·ligència artificial té la capacitat de fer front a alguns dels majors desafiaments de la nostra educació. L'elaboració de pràctiques d'ensenyament i aprenentatge innovadores, la lluita contra les desigualtats actuals en matèria d'accés a documentació i informació, i multiplicar la diversitat de les expressions culturals, són alguns dels principals objectius de la IA. En aquest àmbit de la tecnologia podem trobar avui dia algun exemple incorporat a l'educació. Vols conèixer alguns exemples? Aquí van:

1. Creació de plataformes en línia per a l'autoaprenentatge: Optimitzar la formació sempre ha estat una constant. La intel·ligència artificial pot millorar la participació dels estudiants i millorar la taxa de finalització dels cursos. Existeixen plataformes com la Khan Academy que utilitzen aquest tipus d'eina per a examinar les dades i trobar els patrons que ajudin a identificar quines lliçons són efectives, i quins en canvi han de millorar.


2. Chatbots: Els chatbots, són agents de programari conversacional intel·ligent. O cosa que és el mateix, actuen com a professor, estudiant o tutor en entorns virtuals de formació. La seva utilitat per a generar converses està començant a usar-se dins de les aules.


3. La robòtica educativa: Els robots arribaran per a quedar-se, això és clar. En l'educació, els robots serviran com a tutors per a cursos virtuals. Empreses com IBM, elabora projectes experimentals d'intel·ligència artificial on pretén proporcionar als alumnes, una experiència d'aprenentatge immersiu. És una manera d'obtenir ajuda i coneixements quan ho necessitin, a través de preguntes de caràcter natural, així com les hi farien a un professor.

Avantatges de la IA en l'educació

Aquesta nova tecnologia permet obtenir molts avantatges a l'hora d'impartir coneixement i educació a les noves generacions. L'educació personalitzada i a mesura és un dels objectius que es pretén aconseguir amb el pas dels anys. La intel·ligència artificial marcarà un abans i un després en l'ensenyament. Aquestes són algunes dels avantatges:

1. Anàlisi de dades: Aquesta eina permet analitzar a cada alumne de manera individual i com a grup per a poder decidir quines metodologies o eines són les més adequades per a cadascun, amb la finalitat que l'aprenentatge sigui el més eficient.


2. Tasques efectives. Ens podem oblidar d'aquelles tasques que resulten repetitives i suposen una càrrega temporal i energètica que es podria emprar amb altres processos més efectius. Les correccions d'exàmens, els treballs personals o altres tasques similars poden ser duts a terme per sistemes amb més rapidesa i amb més precisió, per a així tant alumnes com professors dedicar el temps a obtenir un major coneixement sobre una altra matèria.


3. Aprenentatge col·laboratiu: L'educació personalitzada no és sinònim d'independent. Es realitzaran cada vegada més, grups afins per a fer tasques en conjunt, augmentant així l'efectivitat en l'aprenentatge. La IA estudiarà les capacitats de cada alumne i crearà grups amb manques que puguin ser solucionades o complementades pels coneixements d'altres membres afins.

La Intel·ligència Artificial serà sens dubte un dels temes de conversa en l'educació durant els pròxims anys. Estem davant una nova era que donarà peu a una evolució històrica en la nostra societat. I el teu, creus que la implementació de la intel·ligència artificial, pot ser una solució davant els problemes de les metodologies actuals en l'educació? Deixa'ns la teva opinió en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris