L'educació digital en els pròxims anys

El procés de l'educació al llarg de la història ha estat objecte d'importants transformacions que ha influït en la manera de construir i transmetre el coneixement. Tan important ha estat i és aquesta institució, que la seva influència ha derivat en canvis més que significatius dins la nostra història. Canvis en el context social i en la lluita per establir una millor educació. Comprendre la història i evolució de l'educació és important per a conèixer també els fets més significatius que han esdevingut en el nostre planeta, i per a ser conscients de la conducta de la nostra societat. En l'article d'avui parlarem de l'educació i del que ens ofereixen els pròxims anys: l'educació digital. Ens acompanyes?

  • L’educació digital
  • Avantatges de l'educació digital
  • Pla d'educació digital per la Comissió Europea
  • L’educació 2020-2050

L'educació digital

Com bé hem comentat anteriorment, l'educació és una peça clau i fonamental per al desenvolupament harmònic d'una societat, i al mateix temps, un vehicle per a aconseguir una major igualtat d'oportunitats per a un estat de benestar i progrés. L'educació, ha de ser sens dubte una de les prioritats més altes de la societat. Nosaltres i sobretot l'Estat, tenen l'imperatiu de revisar el paradigma tradicional del model educatiu per a incorporar les aportacions de la computació i de la comunicació digital. Fer-ho no és ja un pas cap endavant, sinó més aviat una necessitat.

Els processos d'educació i de formació s'han vist sempre influenciats en el seu desenvolupament històric per alguns esdeveniments que han estat producte de la capacitat creadora i evolutiva de l'home: La construcció de l'alfabet, l'aparició del llibre, la invenció de la impremta, el sorgiment dels mitjans audiovisuals, així com l'aparició d'Internet. Aquests fets han marcat un abans i un després no tan sols en l'educació, sinó també en la història de la humanitat.

En l'última dècada, hem presenciat una autèntica revolució tecnològica de la comunicació i de la informació. La nostra generació està vivint l'inici de la <era digital>. Una època en la qual la informàtica és i serà protagonista en les organitzacions humanes, el comerç i també en l'educació. Estem davant una era on es trenquen els límits de la distància i la informació és universal i accessible. En aquesta era digital l'objectiu pels estats és combinar la tecnologia amb democràcia i igualtat social. Un canvi que vagi introduint un nou model pedagògic d'ensenyament-aprenentatge en dosis creixents d'autoaprenentatge.

Avantatges de l'educació digital

Els avantatges d'aplicar Internet en l'ensenyament comencen a expandir-se en els mitjans acadèmics i en diverses institucions. Ara mateix pot ser que tot aquest progrés sigui una mera idealització de les múltiples possibilitats d'aquest instrument. No obstant això, estem veient un primer acostament i la viabilitat d'aquesta eina. Però perquè tota aquesta introducció sigui efectiva han d'estudiar-se amb deteniment les condicions generals per les quals travessa l'ensenyament en cada país i saber com projectaran Internet a les aules. Hem d'analitzar i estudiar quin serà la millor manera de convertir aquest mitjà en una eina d'ensenyament. Aquí els experts han de treballar per a descobrir quina és la millor manera d'introduir aquest sistema. Però sens dubte, l'educació digital presenta múltiples avantatges en el desenvolupament acadèmic:

Personalització en l'aprenentatge: No tots els alumnes tenen les mateixes habilitats i capacitats. Establir diversos sistemes d'aprenentatge en cada alumne sempre ha estat una tasca complexa a causa de la falta d'instruments i materials. No obstant això, amb l'educació digital i les diverses eines tecnològiques disponibles, cada alumne podrà aprendre al seu propi ritme, independentment del que facin els altres.


Major autonomia: En l'actualitat, l'alumne és dependent dels factors que li envolten. La seqüenciació digital pal·liarà en molts sentits aquest condicionant i dotarà a l'alumne d'una major autonomia en el seu progrés educatiu.


Aprenentatge interdisciplinari: La metodologia actual d'ensenyament estableix que cada classe disposi de diversos professors i diferents matèries o classes. Gràcies a les noves eines digitals, tots els professors podran treballar en una mateixa línia perquè els alumnes no vegin tants canvis, i estableixin un objectiu comú.


Evolució contínua: Les aplicacions i eines actuals ens permeten saber a l'instant el progrés de cadascun dels alumnes. Així podem donar una resposta immediata per a establir un progrés de millora. El que potencia la motivació de l'alumne al saber que els seus errors tenen solució, i que veu de manera objectiva el progrés realitzat.


Col·laboració: L'educació digital, encara que molts no ho creen així, no és sinònim d'independència. La col·laboració és part fonamental en la seva metodologia per al progrés dels alumnes en una aula. La participació i cooperació, és i serà protagonista en les diverses activitats que es realitzin.

Pla d'educació digital per la Comissió Europea

L'aposta de l'estat o dels diversos membres que conformen una regió, és fonamental per a iniciar un progrés i una evolució en l'àmbit educatiu. Encara que moltes institucions de l'educació privada treballin annexes a l'educació pública, el veritable canvi es realitza quan un estat és conscient de la necessitat i aposta fermament per a l'evolució comuna de tota una societat. Així doncs la Comissió Europea, planteja la visió d'una educació digital d'alta qualitat, inclusiva i accessible a Europa. Una crida a una major cooperació a escala europea.

Aquest pla d'acció té dues prioritats estratègiques:

1. Fomentar el desenvolupament d'un ecosistema educatiu digital d'alt rendiment. Aquesta estratègia comporta la necessitat de fer canvis en infraestructures, connectivitat i equips digitals. Però no tan sols es requereix dels instruments, sinó que també implica una planificació i desenvolupament de capacitats digitals eficaces, incloses capacitats organitzatives actualitzades.

2. Perfeccionar competències i capacitats digitals per a la transformació digital. Des d'un principi s'ha d'apostar per augmentar les capacitats i competències digitals bàsiques des d'una primerenca edat. L'alfabetització digital o la lluita contra la desinformació han d'estar dins de la primera fase per a un correcte desenvolupament. S'ha d'educar als alumnes per a establir un bon coneixement i comprensió de les tecnologies intensives en dades com ara la intel·ligència artificial.

Aquest pla s'està regularitzant i s'ha constatat a causa de la imperiosa necessitat d'avançar i establir un progrés òptim per a la societat europea. La crisi de la COVID-19 està provocant una transició sense precedents, i l'aprenentatge en línia i l'ús de tecnologies digitals són el futur en el nostre present. D'altra banda, segons un estudi de l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmics (OCDE), menys del 40% dels educadors es considera preparat per a utilitzar tecnologies a les aules. Aquestes dades afecten per tant als joves, que segons es registro en l'últim any, més d'un de cada cinc, no aconsegueixen aconseguir un nivell bàsic en capacitats digitals.

L'educació 2020 - 2050

La nostra societat és canviant per naturalesa, i mai deixem d'aprendre. El resultat es deslliga sota la pressió constant d'incorporar noves idees, sistemes, metodologies i tecnologies per a inspirar a noves generacions. Estem sens dubte davant la Quarta Revolució Industrial. Una era cognitiva basada en un nou model de connectar el coneixement humà a la tecnologia i a les màquines. Com serà llavors l'educació entre 2020 i 2050?

Amb la crisi actual, encara no sabem què ens oferirà el futur. La incertesa està en l'ordre del dia, i sobreviure és una realitat. Però si volem avançar, hem de pensar en el futur. Els països més desenvolupats, així com els Estats Units, Eslovènia, Finlàndia, Singapore o el Japó, preveuen establir un nou sistema educatiu. Veuen necessari agregar una habilitat que resultarà fonamental per a establir el progrés: la programació. Aprendre llenguatges de programació com Javascript i Python és ara més important que no aprendre idiomes. L'enginyeria 3D també forma part d'aquesta nova revolució digital. Enginyers i científics s'endinsen en el món acadèmic per a ensenyar als més joves els sistemes bàsics d'aquesta branca. Però no ens pararem aquí. Segons diversos estudis, en 2043 l'educació serà predominant en les nostres vides. La nostra ocupació no serà un treball, serà molt més semblant a anar a una escola. Tindrem accés constant a tota la informació del món, per la qual cosa l'educació es tornarà més omnipresent a mesura que continuem evolucionant.

Avui hem vist com serà l'educació en els pròxims anys. Creus necessària una revolució en el sistema educatiu? Creus que la tecnologia i les eines digitals seran les veritables protagonistes en el futur? Deixa el teu comentari en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris