Instagram com a eina educativa

Cap a on s'encamina l'educació? És una pregunta més que interessant i que solen fer-se amb freqüència els implicats en aquesta matèria. El ritme frenètic de la societat, la integració de les eines digitals i la necessitat d'afrontar nous reptes per a fer front a un futur incert, impliquen canvis dins del sistema educatiu. L'escola viu immersa en un procés d'evolució: la globalització, els nous valors educatius, o l'era digital, es convertiran sens dubte en l'eix central de la nostra educació.

En articles anteriors hem vist com la ludificació i les noves eines tecnològiques s'estan instaurant a les aules com a recurs educatiu. En aquests temps veiem també com les xarxes socials estan endinsant-se a les aules. En l'article d'avui parlarem d'Instagram com a eina educativa. Ens acompanyes?

  • Instagram
  • Beneficis d’utilitzar Instagram a l'aula
  • Bones pràctiques d’Instagram a l’aula
  • Exemples d'usuaris d'Instagram educatius

Instagram 


En primer lloc, i per a qui no conegui aquesta eina, us contem que Instagram és una aplicació i xarxa social la funció principal de la qual és poder compartir fotografies i vídeos amb altres usuaris. Va ser creada per Kevin Systrom i Mike Krieger en 2010. Aquesta aplicació va guanyar ràpidament popularitat, arribant a tenir més de 100 milions d'usuaris actius a l'abril de 2012 i més de 300 en 2014. Avui dia i segons reporta DataReportal, Instagram és la sisena xarxa social més utilitzada en el món amb més de 365 milions d'usuaris. L'usuari amb més seguidors del món és Cristiano Ronaldo, que compta amb més de 242 milions, seguit de la dona i cantant estatunidenca Ariana Grande, que compta amb més de 206 milions de followers.

Aquesta xarxa social, com moltes altres, tenia un propòsit social: Compartir fotografies amb altres seguidors i interactuar amb ells. Però amb el temps, els experts en màrqueting i publicitat van veure que Instagram podia ser un gran mig publicitari per a explotar les marques. I així és. Avui dia gairebé bé totes les grans marques compten amb un perfil per a publicitar o crear contingut de la seva marca. Els coneguts influencers, són persones amb alt poder d'influència en l'aplicació que repercuteixen en benefici de la marca que els contracta. Avui dia es mouen milions d'euros en publicitat a través de l'aplicació.

Però no som aquí per a parlar sol dels beneficis que genera Instagram per a una marcarepercussió que pot tenir també en un sector tan important com és l'educació. En el nostre blog, heu pogut veure com Tiktok o Youtube serveixen com a eina educativa. Saber gestionar i potenciar l'ús d'aquestes eines a l'aula, comporta grans beneficis tant per a alumnes com per a professors. Voleu saber quins són?

Beneficis d’utilitzar Instagram a l'aula

En lloc de negar el poder que les xarxes socials tenen en la formació dels joves, hem de saber i interpretar la manera d'adaptar-les com a eines educatives, ja que generen grans beneficis per a alumnes i professors.

Confort: Els alumnes d'avui dia són natius digitals. Han nascut i crescut envoltats de xarxes socials, Internet, pantalles digitals, mòbils, etc. L'ús de plataformes digitals en un entorn educatiu pot ser molt útil per a captar la seva atenció i curiositat. A més, se sentiran còmodes amb la tasca, ja que Instagram forma part del dia a dia dels alumnes, i molts d'ells el dominen a la perfecció.


Informació constant: Les xarxes socials, a part de servir per a tafanejar la vida de molts famosos i/o persones del teu entorn, s'han convertit també en un univers informatiu a la disposició de tots. Aquesta qualitat es pot explorar a l'aula amb exercicis que promoguin seguir a usuaris on aprenguin conceptes de manera dinàmica, divertida i visual.

Bones pràctiques d’Instagram a l’aula

Sembla difícil donar un ús correcte a Instagram com a recurs educatiu, perquè és una eina en la qual tan sols pots pujar fotografies i vídeos. Però existeixen moltes possibilitats. Aquí et donem alguns exemples:

Educació Física: Una de les idees que et donem per a utilitzar Instagram en Educació Física és potenciar l'exercici entre els teus alumnes fent que siguin ells els qui realitzin les sessions. Aprofita l'opció dels Directes d'Instagram perquè els alumnes expliquin per exemple les regles del futbol, com fer una sessió de GAP o els conceptes bàsics d'un entrenament. Per exemple, les diferències entre un exercici aeròbic i d'un anaeròbic.


Història: En classes d'història, com a professor, fes que els alumnes estiguin atents i observin la ciutat. Que facin fotografies a monuments històrics, figures i edificis perquè entenguin a quina època correspon cadascun. Una altra possibilitat és la d'utilitzar els “memes” per a conèixer a personatges històrics.


Geografia: En aquestes classes, a través de la cerca per ubicació que et facilita Instagram, els alumnes poden buscar informació de països que vulguin conèixer. Analitzar els seus costums i conèixer els aspectes més rellevants i/o diferents respecte al teu país.


Anglès: Són molts els usuaris que avui dia ensenyen idiomes a través d'aquesta eina. Vídeos curts però interessants per a aprendre tant gramàtica com vocabulari. Ho fan d'una manera divertida que genera un alt impacte i interès. També es pot redactar una història a partir d'una fotografia, o bé que un dels alumnes pengi una fotografia, i un altre hagi de descriure-la oralment.


Matemàtiques: Podem donar gran ús d'Instagram amb la geometria. Els alumnes poden fotografiar figures geomètriques per a posteriorment classificar-les i analitzar-les. O bé calcular les seves dimensions. 


Educació visual i plàstica: Probablement i per a causa dels recursos que ofereix l'eina, no fa falta que comentem la quantitat d'activitats didàctiques que es poden dur a terme. L'estètica està present en totes les fotografies, i a partir d'aquí podem reconduir-les cap als aspectes i conceptes que més ens interessin. 


Educació emocional: Es pot fer un concurs de fotografia per a capturar la millor imatge que expressi una emoció. A partir d'aquí podem analitzar què entén cadascun dels alumnes amb les diverses emocions que es treballin.

Exemples d'usuaris d'Instagram educatius

Instagram no tan sols és una eina per a ús dels alumnes, sinó que també els docents poden treure profit d'ella. @mheducation serveix per a documentar les activitats del centre i per a plantejar que els alumnes presentin els seus treballs mitjançant la seva publicació en aquesta xarxa social. Interessant, veritat?

La interacció és sens dubte un dels majors potencials d'aquesta xarxa social. @ctmaescultordaniel és el compte de l'IES Escultor Daniel, que utilitza aquesta eina per a generar un debat sobre els residus plàstics, la contaminació i les diferents energies renovables.

Dins de l'àmbit científic, com dèiem anteriorment, es pot desenvolupar un experiment per a després pujar-lo a Instagram i descriure'l. Un dels més populars a fer aquest tipus de contingut és @physicsfun. Ho fa d'una manera divertida i didàctica per a l'aprenentatge dels seus usuaris; Són moltes els comptes de caràcter científic que ofereixen contingut per a utilitzar en classe. @blogdeunmaestro, ens conta acudits amb una fi educativa per a aprendre química. @matescercanas ens ensenya curiositats i endevinalles per a aprendre matemàtiques; Aquí et deixem altres comptes d'Instagram que són un veritable exemple com a eines educatives:

@culturizate: Ens informen sobre curiositats que ocorren en el nostre planeta per a obtenir una cultura general.

@historia_historica: Vols conèixer els fets més importants de la nostra història recent? Aquest compte ens narra breument esdeveniments que van marcar la nostra història.

@laortografia: Un compte excepcional per a aprendre ortografia. Utilitza frases quotidianes per a ensenyar-te la importància d'escriure correctament.

Com hem vist, l'eina Instagram té més ús del que comunament coneixem. Les xarxes socials són un instrument perfecte per a a l'aprenentatge si sabem com usar-les. I tu, creus que les xarxes socials són necessàries en l'educació? Deixa'ns el teu comentari en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris