Tik Tok com a eina educativa a les aules

La societat està vivint un canvi paradigmàtic. La nostra manera de ser, de connectar-nos i de viure és molt diferent a la de fa 10 anys. Estem davant un dels canvis més significatius i volàtils de l'última època. Iniciant un viatge veritablement apassionant que ens obliga a realitzar parades, en sectors estratègics tan importants com la salut, la política i l'educació.

L'educació, com hem pogut veure en altres articles, està adaptant-se a una nova realitat que ja s'anunciava des de fa anys: ‘L'era digital’. Al principi, tot semblava que prendria la iniciativa en un futur pròxim, però ens hem xocat de front, i ara la tecnologia, les eines digitals i els telèfons intel·ligents són protagonistes a les nostres aules.

S'estan establint nous mètodes educatius, i les apps, els videojocs, els curtmetratges, i la ludificació, estan sent la peça angular de tot això. Les aplicacions que ara dominen el món social, s'adapten també a les necessitats individuals i grupals en l'educació. I en l'article d'avui parlarem de com una de les apps més populars de l'actualitat, pot servir com a eina educativa. Avui parlarem de Tik Tok com a eina educativa a les aules.

  • Què és Tik Tok?
  • Tik Tok a l'aula
  • Aprenent idiomes amb Tik Tok
  • Aprenent matemàtiques amb Tik Tok
  • Aprenent llengua amb Tik Tok
  • Aprenent ciència amb Tik Tok

Què és Tik Tok?

És sens dubte, l'app del moment. Es tracta d'una xarxa social basada a compartir petits clips musicals. El seu nom original és Douyin, que significa “sacsejar la música en xinès”. No obstant això, fora d'aquest país, rep el nom de Tik Tok. Els seus resultats són increïbles, en aquest any 2020, ja ha aconseguit superar a gegants com Facebook, Instagram, Youtube i Snapchat en nombre de descàrregues. Confirmant-se com l'autèntica revelació de l’any.

Aquesta aplicació té el seu origen en 2016. Va trigar només 200 dies a ser desenvolupada i el seu creixement va ser espectacular. En el mes febrer de 2017 tenia un total de 66 milions d'usuaris actius diaris. A l'octubre de 2018 va superar la barrera de 130 milions. Però, què és realment Tik Tok? com funciona?

Tik Tok permet crear, editar i pujar videoselfies musicals d'un minut, podent aplicar-los diversos efectes i afegir-li un fons musical. També té algunes funcions d'Intel·ligència artificial i inclou filtres i característiques de realitat augmentada. És fàcil d'utilitzar i es poden fer vídeos divertits sense tenir grans coneixements d'edició. És una app similar a Instagram, però més centrada en vídeos. I com la imaginació de l'ésser humà és extraordinària, són molts usuaris els que han volgut treure partit al seu funcionament per a crear els seus propis canals i adquirir fama.

Tik Tok a l'aula

Docents i alumnes han vist com podien utilitzar aquesta app com a eina d'ensenyament. Així com la plataforma de Youtube s'està consolidant com un dels repositoris més grans del món en contingut educatiu, Tik Tok està començant a guanyar terreny dins d'aquesta nova modalitat d'aprenentatge. I a diferència de Youtube, Tik Tok proveeix un model innovador: vídeos de màxim 60 segons que són editats des de la mateixa aplicació: més senzill, més directe.

Aprenent idiomes en Tik Tok

Encara que són moltes les plataformes, apps, canals en Yotube (edutubers) que es dediquen al contingut de l'educació, aquesta app té la seva pròpia singularitat en ser més breu, directa i divertida. Aquí et deixem algunes dels comptes més destacats:

Slrockfish: És un dels canals favorits per als usuaris interessats a aprendre idiomes. Aquest usuari, fa vídeos sobre la pronunciació de les paraules en anglès, emfatitzant en contradiccions i confusions. En 60 segons seràs capaç d'aprendre a pronunciar correctament paraules, d'una manera divertida i dinàmica.


Marisolesquiveldlc: Aquest usuari ensenya anglès per a hispanoparlants. Utilitza la mateixa eina per a realitzar els vídeos, escriure les paraules i explicar els conceptes. A més integra balls i cançons per a parlar sobre expressions idiomàtiques entre altres. 


melissa.educates: Ensenya llenguatge en senyals. Amb la versatilitat de la plataforma i la integració dels textos, tot es fa molt més fàcil per a qui la veu i segueix.

Aprenent matemàtiques amb Tik Tok

Les matemàtiques, des de sempre, han estat complexes. És cert que per a uns altres els resulta fàcil, però per a aquells que els costa, hi ha usuaris en aquesta plataforma que es dediquen a ensenyar matemàtiques i que són autèntics referents:

alexis_loveraz: Tan sols té 16 anys, però és un autèntic geni a l'hora d'explicar fórmules i problemes. Què ens vol dir això? Que es pot ensenyar a qualsevol edat.

Thejaxtutor: És un altre mestre educador de les matemàtiques que desglossa i resol problemes. Treballa amb exàmens com el SAT, ACT, entre altres i igual que Alexis Loveraz, utilitza com a eina una pissarra per a explicar els conceptes en un temps de 60 segons.

Aprenent llengua amb Tik Tok

Un dels canals més populars dins d'aquesta app per a aprendre llengua és @blogdelengua, que reuneix més de 100 vídeos on podràs aprendre ortografia, els signes d'accentuació, els pronoms i les diverses expressions de la llengua castellana. Un dels recursos que més agrada als seus usuaris és que explica el significat de paraules mitjançant exemples. I ensenya també les traduccions a l'espanyol, de noms d'artistes com Shawn Mendes i Harry Potter.

Aprenent ciència amb Tik Tok

Des del Perú, Adrian Díaz detalla totes les curiositats i novetats sobre el món científic. Té més de 100.000 seguidors i publica vídeos de gran interès, sobre preguntes que la gent sol fer-se: Existeix vida a Venus? De què està fet l'univers? De què va l'Astrofísica *Extragaláctica? Tot això combinat amb un humor que està enganxant a tots aquells interessats en el món de la ciència.

Com a conclusió, podem dir que les xarxes socials, formen ja a ser part de l'estratègia educativa. Representen una excel·lent oportunitat per a involucrar a l'alumne en el seu aprenentatge mitjançant activitats divertides, emocionants i realment interessants. El que fomenta el treball col·laboratiu, la creativitat, la cooperació i la comunicació. Creus que és una bona eina per a incloure en classe? Què opines de l'ús de les xarxes socials a l'aula? Deixa el teu comentari en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris