La impressió 3D a l'aula

Estem davant un dels anys més atípics i convulsos de l'últim segle. Aquesta pandèmia ha agitat bruscament la nostra realitat i modificat els nostres hàbits i tendències socials. Sembla que ja res és com ho era abans. El distanciament social, les mesures de seguretat, els protocols sanitaris… ens porten a establir unes noves conductes i a reinventar un estil de vida del qual poc o res estavem acostumats.

La fi de les vacances d'estiu dóna inici a la volta a la rutina i amb això la volta al col·le dels més petits. Una volta al col·le que vindrà marcada per la incertesa de saber com hem d'afrontar-la. Els centres d'ensenyament hauran de realitzar grans esforços en les pròximes setmanes per repensar les seves capacitats i establir vies per a proporcionar experiències combinades d'aprenentatge remot i en persona.

Sembla ser, i ara més que mai, que les eines tecnològiques i digitals han de fer un pas al capdavant en la seva implementació a les aules. Tant professors com alumnes, han de començar a assumir nous reptes i ser conscients que les TIC enforteixen de manera positiva el sistema educatiu i les metodologies de treball. La nova realitat tecnològica i digital, de la qual molts vèiem tan lluny fa uns anys, està molt a la vora, i per a poder adaptar-nos és necessari una formació des de petits. Per això, avui parlarem avui d'una de les tecnologies més populars i innovadores de l'últim lustre: la implementació de la impressió 3D en l’educació.

  • Què és la impressió 3D?
  • La impressió 3D a l'aula Els beneficis de la impressió 3D en l'educació.
  • Professors aprenent impressió 3D
  • Experiències per a portar la impressió 3D a l'aula

Què és la impressió 3D?

Molts de nosaltres haurem sentit parlar de la impressió 3D i de la seva alta capacitat en la creació i producció d'objectes i materials. Però, què és realment la impressió 3D?

És un procés pel qual es creen objectes físics mitjançant la col·locació de material en capes segons un model digital. Per a dur a terme un procés d'impressió d'aquest tipus, es requereix d'una implementació informàtica. El programari, el maquinari i els materials han de treballar de manera conjunta.

I per a què s'utilitza? Es pot utilitzar per a crear qualsevol cosa a partir de prototips. Des de peces senzilles a productes finals que mai haguesim imaginat que es podrien fabricar amb aquest sistema: peces d'avió, construccions respectuoses amb el medi ambient i fins i tot implants mèdics per a éssers humans i òrgans artificials. Molts professionals del sector i experts científics afirmen que sens dubte, la impressió 3D serà clau en la construcció del nostre futur.

Però, pot un sistema tan complex, introduir-se a les aules?

La impressió 3D a l'aula

Aquesta nova manera d'imprimir i donar forma material a les nostres idees ja s'implementa en diversos camps com la medicina, arquitectura i artesanies, preveient un gran futur en l'educació, on aquesta tecnologia està fent incursions deixant petjada i brindant la possibilitat de modelar objectes a l'aula.

La seva implementació a les aules és ja tota una realitat. Els principals fabricants d'impressió 3D ja han desenvolupat màquines especialitzades i impressores que cobreixen necessitats educatives. XYZprinting, va dispensar la màquina Da Vinci MiniMaker que s'orienta específicament a les matèries de STEM a les escoles. La Toybox és una altra màquina que s'ha dissenyat i produït exclusivament per a ús dels més petits.

I és que avui dia, la inclusió d'aquesta eina és practicament una necessitat a causa de la necessitat en la demanda laboral, sobretot en el sector de la indústria. No obstant això, els beneficis que genera l'ús d'aquesta eina en l'educació, són diversos. Vols saber quins són?

Els beneficis de la impressió 3D en l'educació

Les escoles dins de l'àmbit europeu són conscients de l'avanç de la tecnologia i de com el Internet de les coses donarà pas a una nova realitat social i laboral. L'experiència d'aprenentatge sobre la base dels mitjans digitals s'està convertint en una realitat. I la implementació de la impressió 3D a les aules servirà com a via per a l'enteniment, procés i aprenentatge de tot el que està per venir. L'aplicació pràctica d'això pot incorporar a una àmplia varietat de materials escolars per a simplificar els conceptes teòrics sovint difícils per als alumnes.

Però, com pot beneficiar-se un alumne de la impressió 3D?

Els alumnes poden beneficiar-se per dos motius diferents. El primer, perquè adquireixen gràcies a això, coneixement sobre noves tecnologies. Això és important, perquè aquesta eina té cada vegada més pes i importància en el nostre nou marc pragmàtic i social. Que comportarà profunds canvis econòmics i socials amb l'ampliació d'un nou camp laboral. I segon, gràcies a aquesta mena d'impressió, les teories complexes poden simplificar-se. Què vol dir això? Que la tecnologia 3D ajuda al seu fàcil i millor comprensió. No tan sols per a camps relacionats amb la ciència, sinó també per a l'art, la geografia, el llenguatge, etc.

Sens dubte, els alumnes serà els grans beneficiats en la incorporació d'aquesta mena de tecnologies a l'aula. Però i els professors, seran capaços d'aprendre el seu funcionament i poder transmetre la metodologia i el procés de funcionament d'aquestes màquines?

 

Professors aprenent impressió 3D

Per a incentivar el correcte ús de la impressió 3D a les aules, és important brindar suport a les escoles i als professors. Sens dubte aquest és un recurs amb el qual molts professors i alumnes els agradaria treballar, però la seva implementació ha d'anar acompanyada d'un correcte coneixement.

Per a fomentar el seu coneixement, existeixen guies i/o formacions. <<Guía para educadores de Makerbot>> o els cursos d'IT3D o l'empresa BQ, són alguns que poden ajudar els docents a obtenir un coneixement d'aquesta eina. El <Proyecto de Educación> una plataforma de col·laboració que ofereix serveis sobre la impressió 3D. La seva estratègia es conforma de 6 aspectes clau: comunitat, confiabilitat, educació, accés, ensenyament i economia.

Són moltes les empreses relacionades amb aquesta tecnologia que s'associen amb escoles per a proporcionar-los les eines i materials necessàries. Moltes d'elles ofereixen paquets d'impressió 3D en el qual inclouen un pla d'estudis, a més dels seus corresponents materials, maquinari i un ampli suport. Unes altres en canvi, com és 3Doodler ofereix una gamma de paquets d'aprenentatge del seu llapis 3D. Un llapis que facilita la creació d'obres d'art 3D, la qual cosa brinda als alumnes una comprensió bàsica de la tridimensionalitat.

Però, en una aula, hem d'integrar aquesta eina de la millor manera possible per adquirir els coneixements necessaris en funció a les necessitats de cada grup.

 

Experiències per a portar la impressió 3D a l'aula

Si vols introduir la impressió 3D a l'aula, aquí et deixem una selecció d'experiències que ja s'han realitzat en diferents centres educatius.

Ajudant en 3 dimensions

En CEIP La nostra Senyora de la Pietat, a Castella i Lleó, saben bé els beneficis que genera aquesta eina. Perquè després d'observar l'interès dels alumnes en aquesta mena d'impressió, es van posar en contacte amb el fundador de l'ONG ‘Ajudant en 3 dimensions’ per a proposar-li una col·laboració. I el que va començar sent una experiència, es va convertir en un projecte en el qual alumnes, van ser capaços de construir i imprimir pròtesis en 3D per a persones sense recursos a Kenya, Àfrica.

Donant forma a l'edat mitjana

La impressió 3D no tan sols serveix o té aplicació en els àmbits tecnològics i científics. També pot implementar-se en àmbits com la geografia, història i plàstica. Els alumnes, gràcies a la impressió 3D poden aprendre els elements arquitectònics de les èpoques més característiques i rellevants de la nostra història. Vols conèixer que forma tenia un castell medieval? Amb aquesta impressió, pots. Els alumnes de 4t d'Això del Col·legi Menesiano San José de Reinosa, a Cantàbria van donar forma a tots els dissenys dels elements arquitectònics gràcies al programa Tinkercad.

Mestres 3D

El CFIE de Valladolid estava molt interessat a acostar aquest tipus de tecnologia als seus alumnes. Els més petits, van dissenyar des de clauers fins a regals per al Dia de la Mare. Tinkercad també estava darrere d'aquesta aventura i suport d'aquest centre educatiu.

Robomatic

A conseqüència d'un projecte conjunt entre les assignatures de plàstica, tecnologia, matemàtiques, física, química i anglès, els alumnes de 3r de l'ESO del Col·legi Sant Gregori (Palència) van aconseguir construir un cotxe aplicant el disseny 3D. A més, van aconseguir manejar-ho gràcies a la tecnologia del Bluetooth.

Com veieu, les TIC cada vegada són més necessàries i importants a les nostres aules. La impressió 3D formarà part, sens dubte, del nostre futur més immediat. I el coneixement del seu funcionament i ús, serà vital per al progrés de la nostra societat. I tu, coneixies ja la impressió 3D? Què penses de la seva implementació a l'aula? Deixa'ns el teu comentari en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris