Eines TIC per a incentivar la lectura

L'educació és fonamental per al desenvolupament cognitiu i emocional de les persones. L'aprenentatge integral pot adquirir-se amb diversos mètodes i eines. Actualment, gràcies a l'avanç de la tecnologia i el fàcil accés a la informació, hem vist que existeixen diverses maneres d'aprendre. Aspectes com l'emoció o la integració de les eines audiovisuals a l'aula generen una motivació i desenvolupament en els alumnes. No obstant això, en l'educació hi ha una cosa que s'ha de fonamentar i que és base per al desenvolupament de les nostres capacitats. I no és un altre aspecte que la lectura.

En l'article d'avui parlarem sobre la importància de la lectura i com les eines TIC ens poden ajudar a incentivar-la. Ens acompanyes?

  • La importància de la lectura en l'educació
  • Estratègies TIC per a incentivar la lectura
  • Recursos TIC per a fomentar la lectura
  • Llibres de lectura

La importància de la lectura en l'educació

Des de sempre, la lectura ha estat essencial i de gran importància en la formació integral de les persones. Els nostres professors, pares, i referents en el món de l'educació, ens han insistit des de petits, en la de la importància de la lectura per al nostre desenvolupament. El sistema educatiu hauria de bregar incansablement perquè tots nosaltres ens interesséssim per la lecura. Gràcies a això, els pobles coneixen el seu passat, viuen amb plenitud el present i preparen millor el seu futur. Però la lectura no tan sols serveix per a conèixer la nostra història i el seu avenir, sinó que ens desperta la ment, ens educa, aporta coneixements, ens dóna plaer, ens emociona, ens enriqueix i ens fa millor persones. Només mitjançant la lectura podem comprendre millor el que ens passa a nosaltres i el que esdevé al nostre voltant. Vols que et donem més raons per a entendre la importància de la lectura? Aquí van:

- Augmenta la nostra curiositat i coneixement.

- Ens manté informats.

- Desperta la nostra imaginació.

- Alimenta la inspiració i fa que sorgeixin idees.

- Ens permet connectar i posar-nos en la pell d'altres persones / personatges.

- Exercita al nostre cervell: desperta vies neuronals, activa la memòria…

- Ens fa recordar, conèixer i aprendre.

- Allibera les nostres emocions: alegria, tristesa, còlera, por, sorpresa, amor…

- Ens manté ocupats, entretinguts i distrets.

- Permet que desconnectem i que ens evadim del món.

Estratègies TIC per a incentivar la lectura

Llegir sempre ha estat un dels grans desafiaments per als educadors. Utilitzen diverses estratègies i fan entendre als alumnes, des de diversos raonaments, la importància d'aquesta activitat. Per a encoratjar aquest gust per la lectura des de preescolar fins a secundària, els docents han de comprendre que els seus alumnes han de veure aquesta activitat com una cosa agradable, lúdic i interessant. I sobretot que els transmetin emocions que els facin sentir interessants i realitzats.

 

L'avanç de la tecnologia i la introducció de diversos sistemes tecnològiques a les nostres aules, possibilita que existeixin diverses estratègies per a fomentar el gust per la lectura. Vols saber quins són?

1. Blogs

Per a fomentar l'interès en la lectura, un dels recursos que es pot utilitzar és el blog. Es pot crear un blog d'interès per als alumnes i que ells mateixos siguin partícips del contingut. Poden proposar diversos temes que els interessin i el professor redactar un breu article o narrar una senzilla història per a començar a generar interès per aquest. Una vegada, tots els alumnes ho hagin llegit, cadascun pot realitzar els seus comentaris, compartir els seus dubtes, resums, punts de vista… I així també el docent, podrà analitzar com és el nivell de comprensió lectora de cadascun d'ells.

2. Caça del tresor

Entorn d'un llibre, sempre pot crear-se una activitat relacionada. Una d'aquestes pot ser realitzar una sèrie de preguntes sobre el contingut, que els propis alumnes han de respondre. Poden utilitzar el propi llibre per a resoldre les seves preguntes o utilitzar altres fonts d'informació que l'ajudin a resoldre aquesta qüestió. Una vegada resoltes aquestes preguntes, el professor realitzarà una pregunta final que no es troba en aquests recursos oferts, sinó que els alumnes hauran d'utilitzar la lògica per a resoldre-la. Adquirint així un coneixement global utilitzat en tota la seva recerca.

3. Les xarxes socials

Les xarxes socials van aparèixer fa 10 anys. I encara que en els seus inicis es van utilitzar com a canals socials i de diversió, acutalment poden donar utilitzar-se per a fomentar la lectura. A l'aula, el docent obre un fòrum de debat en el qual ofereix una breu fitxa tècnica sobre el llibre, la vida de l'autor i com aquesta va influir en la seva obra, o bé com és la pertinència del tema que aborda el llibre per al seu aprenentatge. Una vegada feta la lectura, els membres de cada grup comparteixen i intercanvien opinions d'un tema en particular a fi de recuperar l'impacte de la història. Així els nois fomenten les seves relacions interpersonals i les seves habilitats de comunicació.

4. Quaderns de treball digital

Els quaderns digitals serveixen perquè el professor identifiqui la comprensió lectora dels estudiants, i perquè els alumnes desenvolupin la seva creativitat.

En aquesta estratègia, se suggereix que dins dels reportis de lectura de l'alumne, inclogui imatges que faci al·lusió al contingut del llibre. Així com també fonts d'informació que sustenen les seves respostes a alguna pregunta que li faci el docent. Per a travar aquesta estratègia es poden utilitzar eines com Google Docs o Office 365.

5. Vídeo

En altres articles d'aquest blog, hem ensenyat com aquesta eina és indispensable avui dia per al desenvolupament de l'educació. I també ho és per a la lectura. Aquesta opció multimèdia, pot servir al docent per a atreure l'interès sobre l'alumne. Pel·lícules basades en llibres pot fer que els nens s’interessin més per la seva història, autor i els valors que es mostren en el seu contingut.

Recursos TIC per a fomentar la lectura

Avui dia tenim accés a una gran varietat d'eines pedagògiques, tant anàlogues com digitals que ens poden ajudar a innovar a incentivar la lectura. A continuació us ensenyarem algunes eines que són de gran utilitat per a aquest objectiu.

Contes interactius i Tinglado

Enfocat per a alumnes d'entre 3 i 8 anys, en aquest lloc es troben una sèrie de contes interactius que alçaran l'interès dels més petits. Aquests contes tenen diferents opcions per a llegir-se i inclouen animacions artístiques i atractives. En Tinglaldo, existeix l'opció de mostrar el text tant en espanyol com en anglès. Fent així útil l'aprenentatge del seu idioma.

La caixa màgica

La caixa màgica és un lloc web en el qual existeixen gran varietat d'activitats per a motivar als alumnes a llegir. Però no tan sols a llegir, sinó també existeix l'opció d'escriure incloent un creador de contes i jocs de paraules que ajudaran als més avançats, al desenvolupament de l'escriptura.

Paraules Amigues

Les paraules amigues són una sèrie d'activitats i jocs de suport per a fer de les paraules, una qüestió una mica més divertida. Es poden trobar endevinalles, jocs interactius, embarbussaments, refranys i llibres per a diferents edats.

Book Creator

Aquesta és una eina molt útil que permet crear i editar llibres digitals d’una forma realment senzilla. Perfecte per crear llibres infantils il·lustrats, àlbums, llibres d’art, de cuina, de texte, entre molts altres. Gràcies al seu senzill funcionament, fins i tot els més petits de la casa podran crear els seus propis llibres digitals.

A qualsevol ebook que es vulgui crear, es pot afegir texte, imatge, vídeo, música…qualsevol tipus de contingut. A més, és molt intuitiu. Basta portar la imatge que vols ficar, dins de la propia pantalla.

A ICONO, som partners d’aquesta gran eina, ja que trobem que és una manera perfecte d’incentivar l’ús de les TICS amb la fi de que els alumnes i professors obtenguin uns resultats molt satisfactoris dins de l’àmbit de l’educació.

L’aplicació està disponible a l’Apple Store, Google Play i Windows Store.

Llibres de lectura

L'experiència en la lectura demostra que la situació ideal és que cada alumne disposi del seu propi exemplar. Perquè com amb gairebé tot en la vida, per a gustos acoloreixis. I un alumne estarà més predisposat a llegir un llibre d'un tema que li generi més interès, que no un altre al qual a penes li causi atracció. D'aquesta manera és possible acordar una lectura col·lectiva o individual compartida, tant dins com fora de l'aula, proporcionant experiències i sentiments personals en clara sintonia amb el gust per la lectura que desitgem incentivar.

A continuació, us proposem alguns títols de llibres que solen funcionar per a nens d'entre 7 i 12 anys:

- “Historia de una gaviota y del gato que le enseñó a volar” de Jorge Sepúlveda

- “Siete reporteros y un periódico” de Pilar Lozano

- “Palabras de Caramelo” de Gonzalo Moure

- “No es tan fácil ser niño” de Pilar Lozano

- “La maravillosa medicina de Jorge” de Roald Dahl

- “El rey de los mendigos y otros cuentos hebreos” de Peninnah Schram

- “Los caballos de mi tío” de Gonzalo Moure

- “Los gigantes de la luna” de Gonzalo Moure

- “El duende de la ñ” de Luisa Villar

- “Konrad” de Christine Nöstlinger

En l'article d'avui hem vist com la lectura és fonamental per al progrés d'un individu en l'adquisició de coneixements i el desenvolupament emocional. És una activitat que ha de fomentar-se des de petit, i ensenyar-la d'una manera pràctica, emocionant i divertida. I gràcies a les TIC, aquest procés de fa cada vegada més fàcil. Saps d'alguna altra estratègia per a fomentar la lectura? Deixa'ns la teva opinió en el nostre blog. Eines TIC per a incentivar la lectura.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris