La importància del contingut audiovisual a l’aula

L'educació ha avançat a passes agigantades en els últims 15 anys. On abans a l’aula hi havia llibres i pissarres, ara habiten pantalles digitals. El desenvolupament de la digitalització i la tecnologia ha readaptat els mètodes d'aprenentatge tant d'alumnes com de professors per a ser conscients que estem enfront d'una nova realitat: l'era tecnològica / digital. I si abans els llibres i els professors eren els principals protagonistes en classe, ara els alumnes i les noves eines han redimensionat una nova praxi a les aules d'estudi.

En l'anterior article vam veure com els curtmetratges s'ha anat introduït gradualment en els col·legis i instituts com a eina i mètode d'educació per a l'adquisició i coneixement dels valors fonamentals en la vida. En l'article d'avui veurem com els alumnes i professors poden ser participis i creadors de continguts de vídeos a l'aula. Ens acompanyes?.

  • El vídeo en l'educació.
  • Avantatges de l'ús del vídeo en l'educació.
  • Eines per a la creació del vídeo.
  • 8 aplicacions web per a crear vídeos educatius.

El vídeo en l'educació

El vídeo és el principal motor de contingut en la nostra cultura quotidiana. L'aparició dels canals de Youtube, Instagram, Twitch, etc, el desenvolupament constant de les eines en Internet i l'alta facilitat d'accés a ells, ha derivat en un increment exponencial del consum d'aquest format en les nostres vides. No fa falta ser un youtuber, o un edutuber, per a veure la influència que té el vídeo en la societat. Avui dia, milers de persones es guanyen la vida generant contingut en els seus perfils, mostrant als seus usuaris, les habilitats que posseeixen o la seva vida en el dia a dia. La plataforma de Youtube per exemple, compta amb audiències milionàries i el 75% dels millenials veuen vídeos en les xarxes socials de manera diària. Avui dia hi ha més audiència en Youtube a través dels dispositius mòbils en prime time, que no en la televisió tradicional. Al voltant de cinc mil milions de vídeos es veuen durant tot el dia en la plataforma. Per tant, s'està arribant a la conclusió que el vídeo, amb aquests nivells d'audiència s'estengui a l'entorn educatiu.

El vídeo és un mètode molt eficaç per a posar en valor i desenvolupar una sèrie d'habilitats que no sempre es poden generar en una aula. La majoria dels estudiants estan interessats en el vídeo ja que és un format del qual gaudeixen en el seu temps lliure, i si els professors saben adaptar-lo correctament en l'educació, pot ajudar a despertar la seva curiositat i aprendre amb aquest. Perquè l'emoció és l'autèntica clau per a estimular l'aprenentatge. Avui dia existeixen milers de fonts d'informació per a l'adquisició de coneixement, i molts alumnes les utilitzen perquè els ajudin en l'enteniment de conceptes i teories acadèmiques. Aquesta implicació pot portar-los a generar un increment de les seves capacitats i arribar a nivells que, anys enrere, era impensable adquirir.

Perquè els vídeos resultin efectius, hem d'utilitzar-los de manera que siguin interessants per a l'alumne, i el més important, que tinguin una finalitat educativa. Si es fa correctament, millorarà el seu rendiment, i per tant hi haurà un major record del que es vol aprendre.

A més, els vídeos serveixen per a qualsevol assignatura, però particularment per a aquells temes que puguin resultar complexos. Els temes abstractes que abans resultaven molt difícils d'ensenyar, ara són més senzills gràcies al poder de l'audiovisual. Mostrar també com treballen els qui són els principals científics, artistes, literaris. etc. ajuda per a ampliar la comprensió sobre qui són, què fan i com poden dedicar-se a això. És un al·licient que pot motivar als alumnes i alumnes a estudiar carreres de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. Segons un estudi de Randstad, es preveu que en uns anys hi hagi una gran demanda d'especialistes STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques).

Avantatges de l'ús del vídeo en l'educació

L'ús del vídeo i material audiovisual a l'aula potencia la creativitat i l'atenció de l'alumnat, la qual cosa provoca que els resultats siguin més directes en l'aprenentatge. La implicació és molt major i augmenta la participació en les activitats. És una eina perfecta per a fomentar l'educació i els coneixements que es requereixin en cada cas.

Quins són els principals avantatges d’utilitzar el vídeo en classe?

- Canvia la dinàmica i el ritme habitual de l'aula per a donar pas a a l'innovació.

- Es fomenta la comprensió dels elements no visuals, tan fonamentals en la nostra comunicació. El llenguatge no verbal és un coneixement que hem d'anar adquirint i coneixent des de petits, i amb el vídeo, els estudiants captaran també informació de la posició corporal dels interlocutors, els seus gestos, mirades… a més de desenvolupar capacitats com l'empatia.


 - Aprendre idiomes. Sempre és difícil aprendre un idioma si no es té pràctica o si no existeixen unes bones referències. Amb el vídeo no obstant, pots implementar i adquirir coneixements d'altres llengües gràcies a l'interès que et genera simplement el seu contingut.

No obstant això, i encara que la visualització de contingut de vídeo sigui molt beneficiosa per a l'aprenentatge, encara ho és més la creació pròpia de contingut per part de l'alumnat i el professor.

Eines per a la creació de vídeos

Tant si desitges crear els teus propis vídeos com si vols adaptar vídeos didàctics d’Internet, primer s'han d'adquirir o posseir una sèrie de competències digitals.

Per a això, existeixen eines que són indispensables i molt productives pel desenvolupament d'aquestes competències, i que seran bàsiques per a l'alumnat i el professorat.

Gravar la pantalla de l'ordinador

No fa falta crear contingut des de zero. Pots començar amb plantilles o amb una base ja creada; Un dels primers passos que has d'aprendre per a manejar aquest tipus de contingut és saber gravar la pantalla del teu ordinador o tauleta.

Existeixen una gran quantitat d'eines, moltes d'elles gratuïtes, per a gravar la pantalla del teu ordinador: Recordit (gratuita), Loom (gratuita) o Screencast-O-Matic (existeix una versió de pagament i l’altre gratuïta.)

Si en una classe, com a professor o alumne, necessites ensenyar una part d'un contingut de vídeo, pots retallar els trams que més t'interessin, sense anar saltant-ho fins al punt exacte. És més pràctic i més visual.

Si desitges explicar el vídeo i necessites editar i afegir seqüències, introduir text o il·lustrar diapositives i animacions, pots utilitzar eines com: Camtasia (Windows), de pagament, o Screenflow (MAC) de pagament.

I si el teu ús vol ser més professional i que tingui diferents opcions a l'hora d'editar, pots utilitzar eines, que són de pagament, com Adobe Premier (de pagament) i Apple Final Cut Pro (de pagament). Aquestes eines són d'ús professional i es necessita un gran coneixement de la matèria audiovisual per a poder gestionar-ho amb alta efectivitat.

Introduir text amb animacions

Normalment, quan realitzes una exposició oral i ensenyar una teoria o coneixement, necessites emfatitzar-ho a través d'unes dades, imatges o textes. Per a això, pots utilitzar eines, com el clàssic Powerpoint (vídeo) que puedes descargarte con previo pago de la herramienta, o KeyNote (MAC) que puedes utilizarlo de manera gratuita. Són eines molt pràctiques, fàcils d'usar i que visualment t'ajudaran a donar suport a una explicació.

Per a això simplement has de crear transicions i animacions amb les diverses diapositives que vulguis afegir. Per a trobar imatges i vectors que s'adaptin al teu contingut, pots utilitzar pàgines web amb descàrrega gratuita, així com:

- IconArchive

- FreePik

- Findaphoto

- Unsplash

- Pexels

Trobar clips de vídeo per a il·lustrar parts d'un vídeo

Si vols destacar una part del contingut del vídeo, trobaràs una gran quantitat de material amb llicències Creative Commons a Internet.

La pàgina de Pexels, per exemple, resulta molt efectiva i pràctica ja que pots trobar milers de vídeos de manera gratuïta.

Videoblocks (eina de pagament), és una altra alternativa on pots trobar clips i animacions per a l'inici dels teus vídeos, a un preu econòmic, sense necessitat de contractar un dissenyador professional.

5 aplicacions web per a crear vídeos educatius

Però per a aprendre de veritat, el que has de fer és practicar. I avui dia tens accés a moltes eines perquè comencis a donar curs a la teva creativitat.

Videolean: Aquesta aplicació disposa d'una gran varietat de plantilles segons l'objectiu que vulguis del vídeo. Pots personalitzar textos, imatge, música d'una manera senzilla i eficaç.

Wevideo: És l'eina gratuïta d'edició de vídeo més utilitzada per als estudiants dels EUA d'educació primària i secundària. Disposa de moltes plantilles i t'ajuden a inspirar-te per a generar el teu propi contingut.

Make Web Vídeo: Aquest editor et permet triar alguna de les plantilles del programa Adobe After Effects per a crear i descarregar el teu vídeo en baixa qualitat de manera gratuïta. També pots canviar el text, imatges, vídeosclips i colors.

Loopster: Si tens un compte en Facebook o Google +, pots accedir a aquesta aplicació d'edició de vídeo. És senzill d'utilitzar i permet guardar els projectes en un apartat d'esborranys per a poder tornar a ells en qualsevol moment.

Youtube Vídeo Editor Youtube és la plataforma més gran del món, i per tant, no podia mancar d'editor. Pots dividir la pista de vídeo i àudio al teu desitg i també inclou efectes de transició, rètols i una col·lecció de música, vídeos i fotografies amb drets Creative Commons.

Com hauràs vist, el vídeo en classe és fonamental per al desenvolupament d'habilitats. El consum de contingut audiovisual és important si s'estableixen uns objectius amb una finalitat educativa. I serveixen com a referència perquè comencis a crear el teu propis vídeos i desenvolupis capacitats com la creativitat i el llenguatge no verbal. És un recurs indispensable en la societat d’avui. ¿Que n’opines? ¿canviarà el vídeo el mètode de treball a les aules?. Deixa els teus comentaris al nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris