Com construir emocions positives per potenciar l'aprenentatge a les aules

En ICONO hem volgut potenciar sempre l'evolució de l'educació cap a un vessant més tecnològic, on les eines digitals i la noves metodologies formin part del nou aprenentatge a les aules; Avui dia existeixen aplicacions que t'ajuden a millorar amb les tècniques d'estudi per a ser més eficaços i aprofitar el temps en les teves hores d'aprenentatge. També hem pogut veure com el Kahoot és ja una tècnica molt popular a les aules i que l'emoció juga un paper molt important.



I és que durant molts anys el procés de l'aprenentatge s'ha afrontat des d'una perspectiva fonamentalment cognitiva, posant el focus en la part racional i minimitzant els aspectes emocionals. I una de les coses que s'obvien en aquests processos és que l'emoció juga un paper fonamental en l'aprenentatge. No obstant això, en aquests últims temps s'ha presenciat o estem presenciant nosaltres mateixos un canvi en el sistema educatiu on comencem a percebre la influència del constructivisme i les intel·ligències múltiples. El que significa que l'emoció serà una pedra angular i un factor clau en l'educació.

 

 

 

Vols saber quin paper juga l'emoció dins de les aules? Acompanya'ns



  • Tipus d'emocions

  • Intel·ligència emocional

  • Instigram
  • Què és?

  • En què consisteix?

  • Quins resultats s'obtenen?



Tipus d'emocions



Les emocions poden ser positives, negatives o neutres.



Les positives van acompanyades de sentiments satisfactoris i impliquen que la situació viscuda és beneficiosa per a nosaltres.



Les negatives són sentiments desagradables que provoquen que visquem la situació com una amenaça, alguna cosa a evitar. Durant el procés d'aprenentatge el que ens obre les portes al coneixement és la generació d'una emoció positiva. Estar sota aquest sentiment ens desperta la curiositat i l'interès per conèixer més. Prestem més atenció i, per tant, associem el procés d'aprenentatge a sentiments agradables i satisfactoris. Podem afirmar que les emocions positives són facilitadores i potenciadores de l'aprenentatge.



Cal destacar que l'emoció individual és un fort factor clau que hem de potenciar a l'aula. Però no tan sols parlem d'emocions individuals, sinó també de col·lectives. La nostra capacitat per a entendre l'emoció dels altres i adaptar el nostre comportament en pro d'emocions positives que atorguin felicitat a les persones que ens envolten, és un concepte que coneixem com:



Intel·ligència emocional



La intel·ligència emocional ens mostra com la interacció social possibilita el desenvolupament cognitiu. Com la socialització ajuda a construir processos psicològics. El llenguatge en aquesta part juga un paper imprescindible, perquè és el punt de partida pel desenvolupament personal i en la construcció de la nostra personalitat. Un alumne que tingui una alta intel·ligència emocional serà capaç de residir un ambient favorable cap a ell mateix, però també pel benefici de tots. 

Construir ambients positius a l'aula no tan sols generarà o incrementarà l'aprenentatge de l'alumne, sinó que l'ajudarà al desenvolupament com a adolescent. Els impactes positius contribueixen a augmentar la felicitat en l'etapa adolescent, la qual cosa fomenta la seva creativitat i els ajuda a obtenir noves conclusions i a resoldre problemes de manera original i efectiva. També millora l'autoestima i faciliten l'obertura mental, la qual cosa deriva a un augment de la seva capacitat de resiliència i superació d’adversitats, utilitzant el sentit de l'humor per a incrementar la seva vitalitat i energia. Sota aquest concepte educatiu cap al progrés va néixer:





Instigram

és una eina que neix amb el propòsit d'ajudar a tenir millors adults el dia de demà. Com? A través del desenvolupament d'adolescents més feliços amb si mateix que aconsegueixin que fomentin ambients positius, constructius i de col·laboració.


La tecnologia, no tan sols serveix d'eina per a l'avanç i progrés de la digitalització, sinó també té un caràcter i ús pedagògic i humanitzador. Si ho pensem bé, l'auge i l'èxit de les xarxes socials no prové per l'avanç de la tecnologia, sinó perquè les persones som socials i humans. En el cas dels jocs passa exactament el mateix. Quin joc amb èxit és en solitari i ens ofereix poder jugar en línia?. Són dos clars exemples del poder humanitzador de la tecnologia.



Què és?



Aquesta eina es defineix com una aplicació mòbil per a adolescent basada en el reforç positiu, que posa el focus en les fortaleses personals. Aquesta aplicació, pretén canviar el model d'observador dels adolescents i la seva forma d'interrelació perquè integrin la diversitat de manera natural, evitant parlar d'inclusió per a parlar de convivència.


En què consisteix?



Instigram té 3 pilars:



  • És un joc que consisteix a enviar de manera anònima reforços positius als teus companys i aconseguir premis reals per això. (Són part d'un test psicomètric que analitza intel·ligències múltiples i emocionals i com interactuen els nodes de la xarxa classe).


  • El professor disposa d'un dashboard on pot consultar a temps real l'evolució d'aquesta xarxa (veient les intel·ligències múltiples dels seus alumnes i classe, i detectar situacions d'aïllament o relacions tòxiques).


  • El professor disposa també d'un joc perquè aprengui a realitzar learning analyitics i dinàmiques clau que utilitzar a classe en funció dels resultats obtinguts.

Quins resultats s'obtenen?



Aquesta aplicació ja està funcionant en col·legis de Madrid i hem aconseguit que alumnes i companys de diversos centres, s'hagin enviat més de 130.000 reforços positius per a detectar com funcionen diferents xarxes de relacions de classe i quines intel·ligències múltiples estan prevalent en un grup concret amb l’ajuda dels professors en la seva presa de decisions. 


El resultat final de la creació d'aquesta aplicació és omplir les aules de reforços positius. Que els alumnes s'eduquin a dir les potencialitats dels altres i no els defectes. I que els professors tinguin una eina que els ajuda en el seu dia a dia en la gestió de l'aula i els ajudi a treure la seva millor versió.

Al cap i a la fi el més important és que l'educació formi part d'un procés en què l'emoció continuï sent un factor clau, perquè un bon ús d'aquest factor afavoreix a tots els que integren l'aula.



I tu, penses que l'emoció pot jugar un paper fonamental a l'aula en els pròxims anys? Coneixies ja l'aplicació Instigram? Què et sembla? Deixa el teu comentari en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris