Smart Classroom

La tecnologia va apoderant-se i estructurant un nou funcionament i metodologia en el sistema educatiu. El procés de la introducció de les eines digitals s'està convertint en tendència al nostre país. Hem pogut veure com l'emoció, juga un paper fonamental en el procés d’aprenentatge dels alumnes. També hem vist que existeixen eines que ajuden a millorar l'eficiència de l'estudi. En l'article d'avui parlarem d'un mètode que fomenta la millora de l'educació sobre la base de les TIC: Smart Classroom. Vols conèixer-les?

 

 • Què és una Smart Classroom?
 • Principis d'una Smart Classroom
 • Els entorns pel seu aprenentatge
 • Què converteix una aula en una Smart Classroom?

Què és una Smart Classroom?

Malgrat l'evolució de la tecnologia i els avanços de la digitalització en el nostre món, en la majoria de les aules no s'han experimentat pràcticament canvis des de fa un segle. En molts col·legis continua existint un sistema educatiu tradicional. No obstant això, hi ha també qui aposta pel canvi i decideixen innovar en metodologies i estructures d'aprenentatge.

Les Smart Classrom proposen avaluar, repensar i millorar l'estructura del contingut i disseny de l'aula, a més dels recursos i materials que s'utilitzen. L'objectiu? Que l'aprenentatge sigui més eficient i satisfactori per a una millora pedagògica.

Principis d'una Smart Classroom

Aquest tipus d'aules han de tenir una sèrie de criteris per a ser acceptades com a tal:

 1. Flexibilitat. Les necessitats de l'aprenentatge han de ser respostes sobre la base de la configuració i el disseny de l'aula.
 2. Adaptabilitat L'espai ha de respondre a totes les necessitats educatives específiques i disposar d'ajudes educatives per a atendre la diversitat.
 3. Confort Deu permet una experiència d'aprenentatge tant físic com emocional. S'ha de controlar tots els aspectes que envolten l'ambient de l'aula.
 4. Multiplicitat S'ha de disposar dels recursos adequats per a oferir les màximes possibilitats d'aprenentatge.
 5. Connectivitat L'aula ha de disposar de recursos de qualitat i dispositius digitals per a connectar-se de manera àgil, fàcil i segura.
 6. Personalització El sentiment de pertinença de cadascun dels alumnes és fonamental. Ha de ser un espai personal on cada alumne se senti còmode i identificat.
 7. Organització S'han d'organitzar els recursos dins d'una aula amb la finalitat d'augmentar la facilitat d'accés, el seu ús i funcionalitat.
 8. Obertura Dins i fora són dos termes que han d'estar conjugats l'un amb l'altre. L'espai ha de facilitar l'accés de fora per a dins com de dins per a fora.
 9. Seguretat La seguretat ha de ser un element important ja que tant els alumnes com els professors han de sentir aquesta sensació en la utilització de materials i recursos de l'aula.
 10. Sostenibilitat Hem parlat també de com la tecnologia i les eines poden ajudar a millorar el medi ambient i evitar la seva deterioració. En aquestes aules, s'ha de fomentar la cultura de la sostenibilitat.

Els entorns pel seu aprenentatge

La inclusió de la tecnologia i d'eines digitals no són suficients per a convertir una aula en una Smart School.

Un dels factors més importants que ha d'haver-hi, és que l'aula s'adapti cap a les necessitats d'aprenentatge. S'han de realitzar diverses dinàmiques alhora que fomentar una personalització i autonomia durant el procés educatiu.

Una altra de les coses que han de canviar respecte a la metodologia tradicional és la mobilitat. Durant anys, els alumnes han estat asseguts aprenent les lliçons que donava el professor. En aquest entorn, la proactividad i la col·laboració entre alumnes i professors ha de ser una constant.

A més, s'ha de cuidar no tan sols l'aspecte físic de la persona sinó també el seu caràcter psicològic. Les aules han de dissenyar-se sobre la base d'una millora de l'experiència personal i col·lectiva.

L'espai ha de ser flexible. No s'han de limitar unes zones concretes per als alumnes. Ha de ser obert i permetre infinites configuracions. L'evolució depèn de l'atenció a cadascuna de les necessitats, i totes elles han de configurar-se cap a un espai obert.

Què converteix una aula en una Smart Classroom?

Es basa en tres elements fonamentals:

1. Disseny

Ha d'haver-hi diversos espais en què alumnes i professors puguin moure's, sense necessitat d’estar en una àrea limitada. S'utilitzen elements i mobiliaris, com pot ser una taula plegable, taulers de recursos, taules, tamborets, sofàs, pantalles digitals o coixins, amb la finalitat de fer-los sentir còmodes i que això repercuteix en benefici de l'aprenentatge.

2. Tecnologies

Ha d'integrar-se d'una manera fluida i amb un sentit uníson. Cadascun dels recursos tecnològics dins de l'aula ha d'utilitzar-se en pro de l'educació.

3. Metodologies pedagògiques

La tecnologia i l'espai són importants si es realitza un ús eficaç.

El progrés cap a una educació més lligada a la digitalització i al correcte ús de les seves eines a l'aula ho veurem aviat al nostre país durant els pròxims anys. Ja que estem davant una realitat on la tecnologia i la digitalització està agafant protagonisme i hem d'adaptar-nos a ella per a continuar avançant. Coneixies les Smart Classroom? Creus que en uns anys veurem a la majoria dels col·legis sota aquesta estructura?. Comenta'ns i segueix-nos en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

 • No s'han trobar comentaris